Sarajevo postaje Smart City, tehnologijom do informacije

Vijesti 25. feb 201513:44 > 13:48
Screenshot

Kapitalni tehnološki i ekološki projekt za budućnost Sarajeva - Smart Sarajevo bit će realiziran narednih pet godina u saradnji sa Ambasadom Švedske i Gradskom upravom Grada Sarajeva.

Cilj projekta je podrška Sarajevu da preraste u tzv. Smart City (“pametan grad”).  

“To je trend koji se dešava u cijelom svijetu. Više od 50 gradova, među kojima su Barcelona, Beč, već su instalirali napredna rješenja, a oko 500 ih je najavilo da će to učiniti u narednom periodu. U cijelom svijetu 2020. je označena kao godina dokad će se ovaj projekt realizirati”, izjavio je mentor Ceco Gaković na konferenciji za novinare na Akademiji 387 u Sarajevu.  

Riječ je o gradskom operativnom sistemu koji će putem čipova i raznih aplikacija pomoći građanima Sarajeva da u svakom trenutku imaju informacije o tačnom redu vožnje gradskog saobraćaja, zagađenosti zraka, slobodnom parkingu…

Smart Sarajevo (“Pametno Sarajevo”) je inicijativa mladih, uspješnih i poduzetnih ljudi koji žele kroz tehnologiju i praktično znanje stvoriti ljepšu, bolju i sretniju budućnost za građane Sarajeva i okoline, po uzoru na uspješna iskustva zapadnoevropskih gradova.  

Ova inicijativu su podržali brojni mladi developeri, ekologa, elektroničari, arhitekate, umjetnici, fotografi, ekonomiste, kao i uspješni bh. poduzetnici koji žive u dijaspori.  

Gaković je pojasnio da se radi na čitavom operativnom sistemu za grad koji je zapravo osnova za različite aplikacije. Konkretne aplikacije su fokusirane na čišće okruženje, na uštedu električne energije, poboljšanje prijevoza, pružanje Internet usluga na svakom koraku i drugo, a sve s ciljem postizanja ušteda i i poboljšanja života građana.

Projekat Sarajevo Smart City započet će uz dvodnevni „City OS“ hackathon, manifestaciju u kojoj će učestvovati najbolji developeri, inžinjeri i hakeri iz regije, a održat će se 7. i 8. marta u Sarajevu, na Akademiji 387 (Tehnološki park HUB 387).  

Manifestacija će biti posvećena prenošenju znanja o tehnologijama budućnosti na mlade generacije. Praktične radionice održat će najveći eksperti iz cijelog svijeta, uključujući pune treninge za Apple iOS development, Arduino elektroniku, IBM-ove cloud servise, Google V8 (Node) i Angular, i sl.