Banjaluka postaje regionalni turistički centar

Vijesti 12. aug 201816:49 > 17:02
N1

Banjaluka bilježi rekorde posjećenosti. Turista je sve više, a ove godine osam posto više nego lani. Među onima koji su posjetili grad na zelenoj rijeci pronašli smo i izviđače iz Sjevernog Velsa, koji su na proputovanju kroz Bosnu i Hercegovinu.

Crkvena zvona i mnogo džamija, ono su što je neobično ovoj grupi izviđača iz Sjevernog Velsa. U njihovoj zemlji toga nema, kažu.

“Mnogo crkvi i džamija ima, lijepe su, različito nego kod nas kući, tamo ih nema mnogo”, kaže Kellsy Nesh.

A da li im se dopada sve ono što ima Bosna i Hercegovina, a nema Ujedinjeno Kraljevstvo odgovaraju šalom.

Jerry Kellet, vođa izviđača, kaže kroz smijeh: “Ne, ne dopada mi se. Da, naravno da mi se sviđa, divna je zemlja. Prilično različita od većine Ujedinjenog Kraljevstva. Tamo gdje mi živimo u Velsu je mnogo magle, hladnije je. Prilično je i visoko, ali možda ne kao neke planine ovdje”.

U zablude da u BiH još traje rat nisu vjerovali. Sletili su u Dubrovnik, preko Mostara, Sarajeva do Banjaluke. Osjećaju se slobodno u zemlji, a ostaju 15 dana. Ne mogu se sjetiti nekoga poznatog iz BiH, ali znaju za Novaka Đokovića.

Kris Harisson: “Murrey je bolji od Đokovića”.

N1: “O, ne, Đoković je bolji od Murreya”.

Harisson kroz smijeh: “Ne, ne Murrey je bolji od Đokovića”.

Velšani ostaju u Banjaluci dva noćenja. To je uglavnom vrijeme koje se u gradu zadrže i drugi strani turisti. Pored gostiju iz regije, primijetan je porast dolazaka i Skandinavaca.

“Što se tiče smještajnih kapaciteta to su slatki problemi za nas. Nemamo dovoljno smještajnih kapaciteta, 1.891. ležaj u Banjaluci zvanično je registrovan, još toliko je u procesu registracije po pitanju stan na dan”, kaže Branka Branković iz Turističke organizacije Banjaluke.

Plan je da se do kraja godine dođe do 4.000 raspoloživih kreveta u Banjaluci. Iz Turističke organizacije ističu da je ranije najviše noćenja bilježeno u aprilu, maju, oktobru i novembru, ali da se trend promijenio, tako da je Banjaluka ravnomjerno posjećena tokom cijele godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.