Tufekčić najavljuje sastanke, borci nastavak blokada

Vijesti 12. aug 201819:08 > 19:15
N1

Jasenko Tufekčić najavio je da će održati sastanak sa premijerom i dva dopremijera te rukovodstvom Federacije BiH. Na sastanku bi se trebalo razgovarati o usaglašenom tekstu Zakona o prvima boraca za koji pojedini zastupnici tvrde kako nije ispoštovao najvažniji zahtjev boraca, javnu objavu registra.

U međuvremenu borci najavljuju nastavak blokada, ukoliko uskoro ne budu zakazane sjednice Predstavničkog i Doma naroda Federalnog Parlamenta.

Borački dodatatak u materijalu koji je usaglasila Komisija opisan je kroz nekoliko članova, od uslova ostvarivanja prava, kategorizacije boraca do formiranja boračkog fonda kojeg će finansirati Federacija i kantoni. I to su amandmani koji su izglasani u oba doma Federalnog parlamenta. S druge strane, javna objava Jedinstvenog registra branilaca što je zapravo i najvažniji zahtjev boraca, opisana je samo kroz jedan amandman kojim nije napravljena razlika između borbenog i neborbenog sektora, kao što su demobilisani borci zahtijevali, a federalni parlmentarci podržali, odnosno, kako naglašava zastupnik Mahir Mešalić:

“Komisija za usaglašavanje tekstova je apsolutno sebi uzela za pravo da prepravlja amandmane koje sam ja uložio u ime boraca, tako da nemamo prvu i osnovnu stvar – a to je registar sa jasnom kategorizacijom ljudi po borbenim jedinicama. To znači da borački dodatak, sam po sebi, nije provodiv”.

No i takav materijal dva puta se usaglašavao, posljednji put u Mostaru nakon čega je predsjedavajući Komisije najavio dodatne konsultacije.

Kada će biti sazvane sjednice Federalnog parlamenta niko sa sigurnošću ne može reći. No, predsjedavajući Komisije Jasenko Tufekčić najavio je za narednu sedmicu niz sastanaka sa predstavnicima Federalne vlade, ali sa rukovodstvom Federacije, upravo na temu Zakona o demobilisanim borcima.

Na ovo je oštro reagirao potpredsjednik Federacije.

“Smatram da neko ko je na čelu jedne komisije u zakonodavnom organu nema razloga da organizuje sastanak sa nosiocima izvršnih funkcija, kada je njegov posao bio usaglašavanje tekstova koji su usvojeni. S druge strane, ja kao potpredsjednik Federacije postavljam pitanje, šta gospodin Tufekčić očekuje? Izuzev, da potpredsjednik Federacije, predsjednik pa i premijer preuzmu odgovornsot za dio posla koji je trebao uraditi on”, kaže Milan Dunović.

Podsjetimo da je nakon posljednjeg sastanka Komisije u Mostaru, predsjedavajući Komisije ustvrdio i kako je njegov uslov da Bošnjaci Livna budu okarakterisani kao demobilsani borci, obzirom da jedino oni nemaju to rješenje

“Nemamo rješenje da smo demobilisani borci. Mi imamo papire u kojima smo oružani pobunjenici protiv takozvane Republike Hrvatske Herceg-Bosne. Moj uvjet uvjeta, da i kroz instrukciju Ministarstva, nema Zakona dok Bošnjaci Livna ne budu regulisani kao borci”, istakao je tad Tufekčić.

“Ja znam da gospodin Tufekčić je zastupnik u Kantonu 10, da dolazi iz Livna, ali mora da kao dopredsjedavajući Doma naroda da razmišlja na nivou Federacije, a ne na nivou jednog kantona”, ističe Dunović.

U međuvremenu borci čekaju. Niko više ne spominje 6 KM kao osnovicu za obračun mjeseca provedenog u borbi na kojem su insistirali Zaboravljeni branitelji. No ako uskoro ne budu sazvane sjednice doma, blokade saobračajnica se nastavljaju.

“Samo probacuju lopticu sa jednog terena na drugi. Mi više ne možemo čekati, tu smo stvarno dugo vremena. Strpljenje se gubi, gubi se sve. Mi moramo nešto uraditi. Mi ne možemo više šutiti ovdje. On ako ne zakaže sjednicu, mi ćemo sutra dogovoriti neke stvari konkretne, šta ćemo dalje činiti”, kategoričan je Naim Salihović, demobilisani borac Armije RBiH iz Srebrenika.

Jasenko Tufekčić i danas je ostao nedostupan za novinarska pitanja, kao i Salko Bukvarević resorni federalni ministar. Sastanke koje je najavio ove sedmice službeno do sada nisu potvrđeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.