Izetbegović: Ne trošimo vrijeme na isprazna obećanja i priče

Vijesti 13. aug 201816:06 > 16:12
Fena

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu završeno je rušenje zgrade koja je predstavljala ruglo KCUS. U zgradi staroj 118 godina nekada je bila smještena Klinika za hematologiju, u kojoj su najteži bolesnici bili smješteni čak i u hodnicima a uposlenici ulagali ogromne napore da postignu rezultate, saopćeno je danas.

Pacijenti i osoblje Klinike iz potpuno neuslovnih soba izmješteni su u nove, savremeno opremljene prostorije, na 13.etaži Centralnog medicinskog bloka. Nove prostorije izgrađene su zahvaljujući aktivnostima menadžmenta i ličnom angažmanu generalne direktorice KCUS, prof.dr.Sebije Izetbegović. Sredstva je donirala turska TIKA.

Izgradnja Centralnog medicinskog bloka započeta je davne 1989.godine, a do danas je u ovaj projekat uloženo cca 180 miliona KM. Tokom proteklih 29 godina izgrađeno je samo 40% CMB-a, iako su prethodni menadžment obećavali privesti izgradnju kraju u toku njihovih mandata.

Prema riječima šefa Tehničkog sektora, Nurije Jusupovića, težnja je da se što prije završi izgradnja Centralnog medicinskog bloka. Rušenjem neuslovnih i starih zgrada i izmještanjem klinika u savremeno opremljene prostorije u CMB-u biće omogućeni mnogo bolji uslovi za rad i boravak. Planskim preuređenjem, prostor će se staviti u funkciju i iskoristiti za bolju namjenu.

“Rušenje starog objekta nekadašnje Hematološke klinike proteklo je u skladu sa postojećim planom, te je završeno i prije predviđenog roka.Ugovorom je osigurano da se sačuvaju postojeća stabla i rastinje. U toku je odvoz preostalog otpadnog materijala. Uporedo sa svim ostalim aktivnostima, nastavljena je izgradnja CMB-a. Paralelno sa uklanjanjem starih objekata i izgradnjom novih prostorija, radimo i na očuvanju postojećih i stvaranju novih zelenih površina. Na mjestu nekadašnjih Klinike za ORL i Hematologiju biće park CMB-a i DIP-a, namjenjen za bolesnike, uposlenike i posjetioce KCUS. U toku su aktivnosti na realizaciji plana vanjskog uređenja prostora“, kazao je Jusupović.

Predviđeno je da se u parku izgradi staza za pješake, sa parkovskom rasvjetom, uz postavljanje klupa i česme s pitkom vodom za sve posjetioce.

Generalna direktorica KCUS, prof.dr.Sebija Izetbegović ističe da se u ovoj ustanovi puno radi, bez gubljenja vremena na isprazna obećanja i priče. Takav rad daje vidljive rezultate.

S obzirom na porast broja hematoloških pacijenata i činjenicu da KCUS zbrinjava bolesnike iz cijele BiH, izmještanje Hematološke klinike je trebalo uraditi mnogo ranije. Nelogično je da uz toliki novac koji je uložen proteklih 29 godina nije završena izgradnja Centralnog medicinskog bloka. Uslovi u kojima su najteži hematološki bolesnici boravili godinama nisu zadovoljavali postojeće standarde. Cilj nam je završetak izgradnje CMB-a, u koji bismo iz starih zgrada izmjestili sve klinike. Na ovaj način ćemo omogućiti ugodniji boravak bolesnika u KCUS tokom liječenja, u novim i moderno opremljenim prostorijama. Istovremeno će se olakšati i rad ljekarima i medicinskom osoblju. U jednoj zgradi biće smještene operacione sale, intenzivne jedinice i odjeli. Pacijenti se više neće voziti po krugu KCUS prije i poslije operacije. Jedna od prioritetnih Klinika u narednom periodu je Klinika za abdominalnu hirurgiju“, izjavila je prof.dr.Izetbegović.

Dodaje da je rušenje starih i neuslovnih objekata u KCUS dalo višestruku korist. Klinike su izmještene u uslovnije prostorije, bolja je preglednost u krugu KCUS, stvoreni su uslovi za dodatni parking prostor i zelene površine.

Sve aktivnosti koje sprovodimo rade se na osnovu opsežnih analiza i mišljenja stručnjaka. Objekti koji su porušeni nisu imali nikakvu namjenu,osim što su predstavljali opasnost za prolaznike i bili izvor moguće zaraze. Njihovim rušenjem KCUS je dobio novi prostor koji će se pravilno iskoristiti. Zelena površina ispred CMB-a i DIP-a biće izvor svježeg zraka za bolesnike, uposlenike i sve posjetioce. Bolesnici će u pratnji medicinskog osoblja moći napustiti svoje sobe i izaći na dnevno svjetlo i vazduh. Humaniji i dostojanstveni uslovi za pacijente i uposlenike, osnov su od kojeg polazimo u svom radu. Mišljenja sam da uvijek postoji način, da se mogu naći sredstva za ovako bitne stvari, te da je sve stvar ozbiljnog i predanog rada. Menadžment KCUS opredijeljen je raditi na poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga, kroz zanavljanje opreme i kadra te stvaranje boljeg ambijenta za boravak i liječenje bolesnika. Nastavićemo raditi na poboljšanju kvalitete zdravstvenih usluga, u korist svih građana BiH“, navela je prof.dr.Izetbegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.