Magazinović o "10 neispunjenih obećanja Zvizdića"

Vijesti 14. aug 201810:15 > 10:25
N1

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, istakao je da je aktuelni mandat vlasti obilježio veliki broj neispunjenih obećanja. To se odnosi i na rad Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, rekao je on. Magazinović je podcrtao deset neispunjenih obećanja Zvizdića.

Podsjetio je Magazinović i na ekspoze Zvizdića rekavši da je tokom njegovog izlaganja izrekao 12.700 riječi kao sadržajem mnogobrojnih obećanja. Naglasio je sljedećih deset neispunjenih obećanja Zvizdića:

“1. Zbog čega nije ispunjeno obećanje o osnivanju Vijeća za nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine, koju bi činili najviši predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti države i entiteta, čelnici obavještajne i najvažnijih policijskih agencija, a koje bi bilo zaduženo za koordinaciju svih aktera sigurnosnog sektora i strategijsko upravljanje sektorom sigurnosti?

2. Zašto nije ispunjeno obećanje o osnivanju Banke za obnovu i razvoj Bosne i Hercegovine?

3. Zašto nije ispunjeno obećanje da će poseban akcenat biti stavljen na položaj mladih u BiH i da će biti donesena Nacionalna strategija za mlade za period 2015.-2025.?

4. Zašto nije ispunjeno obećanje da će se veliki i prepoznatljivi kulturni događaji u BiH, kao i svi sportski strukovni savezi, koji su registrirani na nivou Bosne i Hercegovine, finansirati iz budžeta BiH umjesto neselektivnog finansiranja brojnih udruženja i organizacija koje bi u principu trebale biti finansirane sa entitetskog, kantonalnog ili općinskog, a ne sa državnog nivoa?

5. Zašto nije „obnovljena i ojačana Direkcija za evropske integracije“?

6. Zašto nije provedeno zakonsko, kadrovsko i materijalno osposobljavanje i jačanje institucija zaduženih za provođenje mjera unutrašnje sigurnosti za koje je obećano da će biti visoko na listi prioriteta Vijeća ministara, te poboljšanje selekcije i profesionalnog razvoja kadrova u policijskim agencijama, kao i podizanje ličnog standarda policijskih službenika?

7. Šta se desilo sa obećanjem da će težište budućih aktivnosti Vijeća ministara biti usmjereno na borbu protiv svih oblika terorizma, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, protiv trgovine narkoticima i ljudima, ilegalnih migracija, te uspostavljanje djelotvornog mehanizma zaštite i spašavanja?

8. Zašto nije izrađen dokument „Sigurnosne politike Bosne i Hercegovine za period 2015.-2025.“?

9. Zašto nije ispunjeno obećanje o uspostavljanju Agencije za mala i srednja preduzeća BiH?

10. Zašto nije napisan i parlamentu poslan na usvajanje obećani Zakon o strateškim investicijama u Bosni i Hercegovini?”, ukazao je Magazinović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.