Dodik: Majke Srebrenice su odavno postale politički subjekt

Vijesti 14. aug 201811:38 > 11:42
N1

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, prilikom obraćanja u Narodnoj skupštini ovog bh. entiteta povodom rasprave o Izvještaju Vlade Republike Srpske o genocidu u Srebrenici iz 2004. godine je konstatirao da je Udruženje "Majke Srebrenice" odavno postalo politički subjekt.

“Bol ‘Majki Srebrenice’ zavrijeđuje pažnju i poštovanje. Ali odavno to Udruženje nije udruženje koje okuplja samo stradale. Ono je postalo politički subjekt. To bez oklijevanja treba reći. Ipak, pozivam ih da zajedno sa nama rade na novom izvještaju Vlade Republike Srpske. Pozivam Bošnjake da se uključe u to – da uključe najrelevatnije ljude kako bismo svi zajedno došli do jedinstvenog zaključka”, rekao je Dodik.

On je u toku izlaganja u nekoliko navara poslanike pozvao da odbace Izvještaj iz 2004. godine okarakterišući ga jednsotranim u svrhu kolektivizacije odgovornosti srpskog naroda za zločine počinjene tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Smatra da je svrga ovog Izvještaja bila da zastraši srpski narod. Također je nekoliko puta ponovio da svako ko je počinio zločin od pripadnika bilo kojeg naroda mora odgovorati za to.

Istakao je da ovaj bh. entitet nikada nije štitio one Srbe koje je pravosuđe teretilo za počinjene ratne zločine. Ukazao je i na to da mnogi Srbi koji su u Izvještaju navedeni kao ratni zločinci su oslobođeni u pravosudnom procesu za ono što ih se teretilo.

Naglasio je da su članovi Komisije iz 2004. godine radili pod pritiskom međunarodne zajednice i Ureda visokog predstavnika u BiH, te da su članovi Komisije to i sami rekli. Komentarisao je i ulogu Paddyja Ashdowna, bivšeg visokog predstavnika u BiH rekavši:

“Prošla su vremena Peddyja i njegovog djelovanja. Moramo napraviti dokument o njegovim zločinima nad Srbima”.

Kazao je i to kako je moguća dugoročna posljedica Izvještaja iz 2004. godine promjena karaktera rata u BiH gdje bi se Srbi predstavili kao agresori koji su činili zločine i etnička čišćenja.

Predsjednik Republike Srpske je pozvao poslanike Narodne skupštine Republike Srpske da obavežu Vladu da inicira fomiranje nove međunarodne komisije koja će istražiti ratna dešavanja u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine, kao i ubijanje Srba u Sarajevu. Podsjetio je na sljedeće:

“Nikada nije fomirana komisija koja bi istražila ubijanje sarajevskih Srba, a Dom naroda je i na to obavezao. Vlasti Federacije to nikada nisu učinile, a morale su. Sve su činile da do toga ne dođe”, podcrtao je Dodik u više navrata.

Za Dodika bi svrha novog izvještaja bila pomirenje naroda u BiH.

Izrazio je i mišljenje da je Republika Srpska opredjeljenja za mir i pomirenje, te “da je najstabilnija država u regionu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.