Terzić: Mislim da je Milorada Dodika previše u medijima

Vijesti 15. aug 201811:34 > 11:46
N1

Almir Terzić, politički analitičar i urednik u agenciji Anadolija, komentirajući odbacivanje izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine u NSRS jučer kazao je da je to sasvim očekivano i da je to novi scenarij u režiji vladajuće strukture u RS pred lokalne izbore. Terzić smatra da je Milorada Dodika previše u medijima kao i izjava političara u BiH.

Odbacivanjem izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine jučer u NSRS novi je scenarij u režiji vladajuće strukture u RS pred lokalne izbore smatra Almir Terzić.

“Sasvim očekivano, novi scenarij u režiji vladajuće strukture u RS. Pred lokalne izbore u 2016.godini imali smo neustavni referendum u Republici Srpskoj o danu RS, ovaj put o Srebrenici. Svaki put pred izbore imamo nešto novo što nam se ponudi”, istakao je Terzić.

“Mene je ovdje više pogodila ta slabost opozicije u Republici Srpskoj. Prošli put su nedvojbeno pomogli predsjedniku Republike Srpske da osvoji novi mandat i formira novu parlamentarnu većinu. Mislim da su na dobrom putu da mu ponovo pomognu da ostane na vlasti u Republici Srpskoj. Mislim da opozicija u RS ne zna da radi svoj posao”, potcrtao je on.

Terzića čudi izjava Dragana Čavića koji je najdirektnije priznao sve ono što se dešavalo u Srebrenici.

“Čudi me izjava tadašnjeg predsjednika RS-a Dragana Čavića koji je u dugom i opširnom obraćanju javnosti govorio o izvještaju Komisije za Srebrenicu i koji je na određene načine najdirektnije priznao sve ono što se dešavalo i tada u Srebrenici. Tadašnje vlasti RS preuzimaju na sebe odgovornost u smislu da se terete i taže oni koji su odgovorni za ono što je učinjeno i sprovedu određene krivične postupke. Ništa se od toga nije desilo”, naglasio je Terzić.

Ništa se ne može promijeniti oko Srebrenice zato što postoje međunarodne presude koje govore i kažu šta se desilo u Srebrenici istakao je Terzić.

Nakon 23 godine imamo stalno, svakodnevno ”vraćanje” u devedesete godine.

“Stalno vraćanje u prošlost, mi kao da živimo 1994. i 1995. godinu. Pogledajte gdje su u to vrijeme nakon završetka Drugog svjetskog rata bili prostori bivše Jugoslavije. Ne smijem porediti odnose Njemačke i Francuske ili drugih zemalja poslije Drugog svjetskog rata nakon 23 godine koje su prošle. Mi nakon 23 godine imamo stalno, svakodnevnio vraćanje u devedesete godine i potezanje određenih pitanja ko je odgovoran, za šta je odgovoran…”, naglasio je Terzić.

Za trenutnu sitaciju svi snosimo odgovornost.

“Mislim da su podjednako odgovorni i građani i civilni sektor i mediji i svi ostali koji su činioci društvenih dešavanja u Bosni Hercegovini. Sad se pokazalo koliko je međunarodni faktor loše odigrao ulogu kada je u pitanju demokratizacija društva u BiH. Mislili su da će nametanjem određenih zakna u BiH doći do samog procesa koji će se uspostaviti dalje i ići uzlaznom putanjom. Imamo situaciju da se svi zakoni koji su doneseni i koji su bili u funkciji BiH razgrađuju. Iz mandatata u mandat imate ovakve situacije. Civilni sektor je u potpunosti zakazao u BiH. Civilni sektor se u potpunosti urušio. Imate situaciju da su predstavnici civilnog sektora postali politički djelatnici i sada je pao u potpunosti kredibilitet takvih organizacija. Mediji jako puno rasplamsavaju takve situacije”, istakao je Terzić.

Pozitivne vijesti ne mogu da dođu do izražaja.

“Mislim da je Milorada Dodika previše u medijima u BiH. Mislim da je i loših vijesti previše u BiH a ima pozitivnih vijesti koje ne mogu da dođu do izražaja od svakodnevnog djelovanja političara u BiH. Tačnije od izjava političara u BiH. Oni nemaju nikakvog djelovanja nažalost”, zaključio je Terzić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.