Odluka o odbacivanju izvještaja izazvale nove tenzije u BiH

Vijesti 15. aug 201817:08 > 18:12
N1

Nakon što je Narodna skupština Republike Srpske jučer odbacila Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 15. do 19. jula 1995. godine iz 2004. godine, reakcije ne prestaju.

Svjetski mediji navode kako je rezultat rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske negiranje genocida u Srebrenici te navode zahtjeve Milorada Dodika za proširenjem izvještaja na srpske žrtve u Podrinju. “Washington Post” također navodi kako je Milorad Dodik u više navrata optužio Zapad i bosanske muslimane da su priredili masakr u Srebrenici. Preživjeli, poručuju da bilo kakvo mijenjanje izvještaja ne može poništiti istinu o dešavanjima u julu 1995.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklave Srebrenica i Žepa”, ponovila je da će uvjek svjedočiti o onome što se dešavalo na području Srebrenice tokom rata i da pomirenje nije ostvarivo dok se ne preuzme za odgovornost za ono što se dešavalo.

“Ja ću uvijek pričati ono što sam doživjela, preživjela, što sam preživjela i u Bratuncu kad su me odveli i u Potočarima šta sam doživjela, šta sam vidjela, ja ću uvijek svjedočiti. Ko se istine bori, šta ću mu ja. Istina ostaje, ostaje, ostaje, ostaje, mislim da je jako teško i šta je šteta je to što se mladi truju time”, rekla je Subašić.

Bivši srebrenički načelnik, Ćamil Duraković, smatra kako se ne smije dozvoliti daljnja politizacija genocida i širenje mržnje.

“Mogli smo to dosad smatrati nekom političkom manipulacijom, politikanstvom, izborna godina itd., ali ovo prelazi sve mjere. Počev od referenduma, ćirilice, jezika. I, evo ono sada što je nama najbolnije kao preživjelim Srebreničanima jeste činjenica da se izvještaj koji je usvojen 2004. godine povlači”, istakao je Duraković.

Aktuelna srebrenička vlast, pak pozdravlja odluku Narodne skupštine Republike Srpske, uz napomenu da se izvještaj mora proširiti i na dešavanja prije 1995. godine.

“Ja pozdravljam formiranje Međunarodne komisije koja će na pravi način istražiti sva dešavanja na ovim prostorima u kojima će se vidjeti da na prostoru opštine Srebrenica da nisu stradali samo Bošnjaci, nego Srbi i ostali”, naglasio je Radomir Pavlović, potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica.

Novi izvještaj o Srebrenici bi pored dešavanja u Podrinju, prema riječima premijerke Republike Srpske, Željke Cvijanović, trebao tretirati i područje Sarajeva.

“Naše ponašanje će biti apsolutno u okviru onog što je Skupština od nas tražila kroz zaključke, a to je da će se ići na formiranje nove komisije. Naš Centar za istraživanje rata i ratnih zločina već radi sve ovo vrijeme i sve ove godine. Priprema se za neke takve aktivnosti i oni su spremili jako mnogo materijala u međuvremenu. Ja očekujem da će sve to ići svojim tokom”, smatra Cvijanović.

Ko će biti članovi nove Komisije i kada će započeti rad, trebalo bi se znati u narednom periodu kada materijali iz Skupštine stigu u Vladu Republike Srpske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.