Neizvjesno školovanje za migrante smještene u Salakovcu

Vijesti 15. aug 201817:22 > 19:05
N1

U Izbjegličkom kampu Salakovac koji uglavnom broji od 150-200 migranata ostale su samo porodice. Samci, u potrazi za boljim životom napustili su kamp i zaputili se u nepoznatim pravcima. U Centru trenutno boravi oko 70 djece, a određeni broj njih u septembru bi trebao sjesti u školske klupe.

Ispred Izbjegličkog centra danas je bilo pusto. Na ulazu smo zatekli Linu iz Afganistana, koja sa četvero djece ovdje živi već tri mjeseca. Na uslove se ne žali, no najveća želja joj je da joj djeca ponovo krenu u školu.

“Jedva čekam dan da moja djeca krenu u školu, da uče, da se obrazuju. Međutim problem nam predstavlja što nemamo novu odjeću i obuću. To nam ovdje ne daju. Ako djeca krenu u školu to će biti problem, a stiže nam i Bajram, mi smo uvijek u istoj staroj odjeći”, istakla je Lina iz Afganistana.

No da li će se djeca upisati u septembru u školu još nije poznato. Upravnik Centra kaže kako još uvijek nemaju tačan broj potencijalnih učenika, s obzirom na to da migranti iz Centra odlaze, a novi dolaze, pa brojka stalno varira. Problem predstavlja i to što će svaki učenik morati dostaviti dokument o završenom razredu, što većina nema.

“Već je ministarstvo stupilo u kontakt sa školom da se vidi kako dalje,  jer vjerovatno će trebati dokaz koji su razred djeca završila, pošto nemaju nikakvih dokumenata, onda da li treba posebni odjel i učitelj koji će pričati njihov jezik i te ostale stvari”, naglasio je Edin Denjo, upravnik Centra Salakovac.

Veliki broj djece tokom boravka u Srbiji naučio je jezik, pa bi to trebala biti olakšavajuća okolnost kaže Denjo, a zahvaljujući BHWI organizaciji omogućeno im je da tokom svog boravka u Salkovcu uče Bosanski jezik. Jedanaestogodišnja Mahak iz Pakistana priča nam da je mnogo voljela nastavu i da joj škola najviše nedostaje. U školu na jesen ovdje neće ići, jer kako kaže njenoj porodici nije cilj ostati ovdje.

“Išla sam u Srbiju u školu, tamo sam imala divne prijatelje, i nastavnicu s kojom se još uvijek čujem, ovdje imamo nastavnike ali su to časovi za malu djecu, međutim svakako ne planiram ići ovdje u školu jer za dva ili tri mjeseca bi trebali ići u Italiju”, kazao je Mahak iz Pakistana.

I dok djeca iz centra Salakovac zajedno s ostalom djecom u Izbjegličkom kampu mašta da ponovo sjedne u školske klupe u nekoj od zemalja zapadne Evrope, njihovi roditelji sretni su što imaju krov nad glavom i uslove dostojne života. Zahvaljujući Crvenom križu osigurana im je hrana i ostale potrepštine za naredna tri mjeseca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.