SNSD: Nemoguće je da trasiramo put BiH prema NATO-u

Vijesti 15. aug 201820:35 > 20:44
N1

SNSD saopćio je da SzP, izvrtanjem teza o tome da "SNSD gura RS i BiH u NATO", samo pokušava prikriti "svoju servilnost prema sarajevskim i stranim nalogodavcima zbog kojih nisu smjeli učestvovati u usvajanju dokumenta od strateškog značaja za RS, Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS-a".

SNSD ističe kako ne vrši vlast na nivou BiH i da nije moguće da trasira put BiH ka NATO-u, te podsjeća da je na njihovu inicijativu Narodna skupština RS i donijela Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS.

Iz te stranke navode da je činjenica da su kadrovi SNSD-a u prošlosti učestvovali u donošenju određenih akata koji su se odnosili na saradnju BiH sa NATO, ali da “ono što Savez za promjene namjerno zaboravlja je to da su kadrovi SNSD-a samo postupali u skladu sa tada važećom Deklaracijom o strateškim opredjeljenjima RS u sistemu odbrane BiH, usvojenoj u martu 2005. godine, koja je pružala punu podršku Partnerstvu za mir i pridruživanju NATO-u, a koja je usvojena za vrijeme vlasti stranaka Saveza za promjene”.

Iz SNSD-a ističu da je današnje postupanje kadrova te stranke i predstavnika institucija Srpske, za razliku od predstavnika Saveza za promjene, u skladu sa nedavno usvojenom Rezolucijom o vojnoj neutralnosti.

“Dok god je u Srbiji na snazi odluka o vojnoj neutralnosti, RS će zajedno sa Srbijom biti na tom putu “, navedeno je u saopćenju SNSD-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.