State Department: Odluka NSRS – korak u pogrešnom pravcu

Vijesti 15. aug 201822:49 > 22:54
Wikipedia

Međunarodni sudovi zaključili su da se dogodio genocid u Srebrenici 1995. godine, a Vlada Republike Srpske je 2004. godine usvojila izvještaj o Srebrenici što je bio važan korak u pomirenju u Bosni i Hercegovini, navodi se u reakciji State Departmenta na odbacivanje izvještaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

“Odluka Narodne skupštine Republike Srpske je korak u pogrešnom pravcu. Pokušaji da se odbace ili dopune izvještaji o Srebrenici dio su širih napora da se revidiraju činjenice iz prošlih ratova, poriče historija i politizira tragedija”, naveli su iz State Departmenta SAD-a.

State Department dalje navodi da je u interesu građana Republike Srpske da preokrenu “trend poštovanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i da osiguraju da njihovi zločini budu javno odbačeni”.

Oni navode da je shvatanje obima tragedije koja se dogodila u Srebrenici vrlo važno za nastavak pomirenja u BiH.

“SAD ostaju posvećene Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine protiv svih etničkih grupa”, navode u saopštenju objavljenom na stranici State Departmenta.

Utvrdili su da negiranje činjenica utvrđenih u ratovima neće unaprijediti ciljeve niti pomoći građanima Bosne i Hercegovine.

“Strašan rat koji se dogodio devedesetih godina podsjeća nas da se moramo truditi za stabilnu i prosperitetnu budućnost u korist svih građana, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju”, navode u saopštenju.

Na koncu stoji da će SAD i dalje snažno podržavati mir, stabilnost i pomirenje u Bosni i Hercegovini.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske odbacila je izvještaj Komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te zatražila od Vlade Republike Srpske da ga povuče i stavi van snage. To je navedeno u usaglašenim zaključicima stranaka sa srpskim predznakom u NSRS 14. augusta 2018.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.