Zukorlić: Na Balkanu nema mirnih promjena granica

Vijesti 16. aug 201809:56 > 09:59
N1

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja i srbijanski poslanik Muamer Zukorlić izjavio je da podržava Aleksandra Vučića u rješavanju kosovskog pitanja, ali da je promjena granica na Balkanu najrizičnije rješenje, prenio je danas Kurir.

Zukorlić je kazao da je potrebno da Vučić razjasni šta znači razgraničenje, jer to može biti priznavanje postojećih granica, ali može biti i njihova promjena.

“To posljednje je najrizičnije, jer nigdje na svijetu, a posebno na Balkanu, nemamo ozbiljnih primjera da je do promjene granica došlo bez sukoba”, ocijenio je Zukorlić.

On je dodao da su teorijski moguće promjene granica uz saglasnost obje strane, ali da su u rješavanju kosovskog pitanja uključene međunarodne sile, pa to nije samo bilateralno pitanje.

“Nije loše imati više prijedloga kojima bi se prišlo mirnije i bez gorčine. U svakom slučaju, Vučić ima moju podršku u rješavanju kosovskog pitanja”, dodao je Zukorlić.

Zukorlić je komentarišući prijedlog Bošnjačkog nacionalno vijeća (BNV) za promjenu imena škola u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju ocijenio da lider tog vijeća Sulejman Ugljanin zlopotrebljava važne teme za Bošnjake u predizborne svrhe zbog izbora koji će biti održani 4. novembra.

“On (Sulejman Ugljanin) sada pokušava da se predstavi kao veliki patriota, a kada bi dobio izbore, opet bi bio onaj isti koji budžet tog vijeća koristi u lične svrhe. Finansijski izvještaj je pokazao da je Ugljanin čak dvije trećine budžeta BNV iskoristio u lične svrhe – na putne troškove i reprezentcije”, ocijenio je Zukorlić.

On je dodao da bi trebalo da se imena škola, ulica i javnih ustanova od nacionalnog i kulturnog značaja za Bošnjake usklade sa njihovom kulturom i tradicijom tamo gdje čine većinu stanovništva, ali da to treba raditi kroz “rasterećen dijalog, u dogovoru sa državnim nadležnim institucijama”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.