Kozarić za N1: Neće doći do kraha Turske

Vijesti 16. aug 201809:56 > 10:41
N1

Kemal Kozarić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, u "Novom danu" N1 televizije je izrazio očekivanje da ekonomske poteškoće neće dovesti do kraha Turske. Upozorio je da politika zamjeranja u odnosima izmađu SAD-a i Turske ne može dovesti do dobrog rješenja. Ne očekuje da će se dešavanja u Turskoj negativno odraziti na BiH.

Podsjetio je da Turska nije zadužena kod MMF-a, ali da je zadužena kod evropskih komercijalnih banaka u iznosu od 340 milijardi dolara.

“Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, ispoštovao je aranžman s MMF-om nakon što je postao premijer 2002. godine. U jeku finansijske krize iz 2008. godine, Turska se okrenula nekim drugim tržištima u Aziji, što joj je omogućio geopolitički položaj. To je pokazalo da Turska može amortizovati udare. Zato mislim da neće doći do kraha Turske jer Turska nije Grčka”, rekao je Kozarić.

Ne misli da je hapšenje Andrewa Brunsona, američkog pastora, kojeg Turska tereti za terorizam jedini razlog napetih odnosa s SAD-om. Zapravo, naglasio je da se na ovaj način Donald Trump, američki predsjednik, želi konfrontirati sa Rusijom i Iranom.

“Nakon što je Turska povećala carine, uvozna roba će biti mnogo skuplja. Posebno kada je u pitanju energija, a znamo da su Rusija i Iran značajni partneri Turske u tom polju”, ukazao je on.

Poteze Trumpove administracije je Kozarić okarakterisao kao pokušajem discipliniranja Erdogana, ali smatra da to nije dobro.

“Princip utuk na utuk ne dovodi do rješenja u napetim odnosima između Turske i SAD-a”, kazao je i ocijenio je kao dobrim mjere koje je poduzela Centralne banka Turske. Kao dobru stranu pada vrijednosti lire je naveo smanjenje cijene turskih proizvoda što je i posjete ovoj državi učinilo jeftinijim.

Kozarić je za N1 podcrtao važnost nezavisnosti Centralne banke Turske podsjetivši da je Erdogan kritizirao njen status, te je dodao:

“Očigledno je da fiskalna politika nije bila pod kontrolom. Očigledno je da se štampalo mnogo novca”, istakao je i obznanio jednu interesantnu činjenicu:

“Procjena je da u Turskoj postoji oko deset miliona iPhonea čija je vrijednost oko sedam milijardi dolara. Erdogan jeste pozvao Turke da kupuju Samsung uređaje ili uređaje nekih turskih proizvođača. Ali, ne možete vi ljudima zabraniti da kupuju one proizvode koje oni žele kupovati”, kazao je.

Smatra da je turski predsjednik iskoristio i svoj populizam i da su Turci pokazali ekonomski patriotizam uslijed poteškoća.

Upitan da li će situacija u Turskoj imati posljedice po BiH, odgovorio je:

“Ne vjerujem da to može imati reperkusije na BiH. U BiH se neće povećati kamatne stope, čak očekujem i da se smanje. Morate znati i to da politika utiče na povjerenje banaka u BiH”, zaključio je Kozarić za N1 i dodao da će se kao budući bh. ambasador u Austriji baviti ekonomskom diplomatijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.