Reakcije na vojni kamp za djecu na Zlatiboru

Vijesti 16. aug 201812:44 > 12:52
Screenshot/ Russia Today

U regionalnim medijima objavljen je prilog televizijske kuće Russia Today o vojnom kampu za djecu na Zlatiboru u Srbiji. U komentaru za N1, Berko Zečević, vojni analitičar, istakao je svrhu kampa za ideološku indoktrinaciju djece. Srbijanski LDP zahtjeva zatvaranje ovog kampa.

U prilogu Russia Today se može vidjeti između ostalog kako se djeca različitih starosnih dobi obučena u maskirne uniforme s nacionalnim obilježjima Srbije uče koristiti oružje. Također, na snimku je moguće vidjeti kroz koju vrstu fizičkih priprema prolaze.

Jedan od sagovornika u prilogu ističe da je svrha kampa da djecu uči o “srpskoj istoriji”.

Prema riječima jedne djevojčice, nije joj prvi put da se nalazi u kampu ove vrste.

Berko Zečević, vojni analitičar, smatra da kamp nije dobra stvar i upozorio je na zloupotrebljavanje djece u ratovima širom svijeta. On je ukazao i na razliku između profesionalnih i ideoloških vojski.

“To što se pojavilo u medijima nije dobra stvar , ako se sjetimo iz historija ratovanja a naročito u 20. i 21. vijeku, vidimo da je u mnogim ideološkim vojskama se koriste djeca za rješavanje nekih prljavih aktivnosti . Djeca su veoma podložna ideološkom oblikovanju i drugo veoma su jeftino topovsko meso . Generalno postoje dva koncepta, postoje profesionalne vojske postoje ideološke vojske . Kod profesionalnih vojski vi imate profesionalce koji veoma profesionalno su obučeni imaju savremeno oružje i i koriste se za rješavanje nekih strateških ciljeva”, objasnio je Zečević.

Naveo je da je i na prostoru bivše Jugoslavije postojala ideološka vojska. Podcrtao je lakoću mobilizacije djece za ratne ili vojne ciljeve.

“Kod ideološke vojske a to generalno se dešavalo na prostorima bivše Jugoslavije, Rusije, Afrike i Istoka, vidimo da se tamo djeca koriste u ideološkim vojskama sa željom da se dok su još mali oblikuju kroz ideološke postavke određenog političkog pokreta i onda su oni veoma da kažem uspješno oružje odrežene političke elite za za rješavanje nekih ružnih stvari. Istovremeno djeca ne zahtjevaju velika finansijska sredstva, veoma brzo reaguju na poticaje i to je ono što je u suprotnosti sa svim konvencijama o zaštiti djece ili o konvencijama o načinu ratovanja u skladu sa Ženevskim propisima”, zaključio je Zečević za N1.

U međuvremenu je srbijanski LDP zatražio zatvaranje “paravojnog kampa na Zlatiboru koji zloupotrebljava djecu”.

“Uz podršku i pomoć predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića napravljen je kamp po uzoru, kako sami kažu, na ruske kampove u kojima se vrši obuka dece za korišćenje naoružanja i ponašanja u borbi što je neprihvatljivo i graniči se sa zdravim razumom. Ovo ne može da se završi samo televizijskim prilozima i komentarima, već je nužno da se kamp odmah rasformira, a predsednik opštine na čijoj se teritoriji ovo održava i koji stoji iza organizatora mora se pozvati na odgovornost”, saopšteno je iz LDP-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.