Kako migranti prelaze granicu BiH i Srbije

Vijesti 16. aug 201816:42 > 16:56
Anadolija

Prema operativnim podacima bh. policijskih agencija, na području Loznice u Republici Srbiji nalazi se između 2.000 i 3.000 neprijavljenih migranata koji čekaju pogodan trenutak za prelazak u Bosnu i Hercegovinu, najčešće preko rijeke Drine.

Mirel Imamović, komandir Granične policije Zvornik, za N1 je kazao da su tenzije oko ilegalnih migranata su i dalje prisutne sa nešto pojačanim intenzitetom

“Također mogu reći da nakon zadnjih dešavanja koje provodi naš menadžment u dogovoru sa MUP-om RS-a o razmjeni i podrške koje primamo od različitih agencija u zemlji, stanje se popravlja, držimo pod kontrolom. Upravljamo tim informacijama i prilagođavamo se stanju na terenu. Naše policijske patrole su aktivne”, istakao je.

Za ulazak ilegalni migranti koriste improvizirana plovila, često samo gumene čamce. Nisu rijetki slučajevi da u tim pokušajima dođe i do prevrtanja čamaca, zbog čega su intervencije policijskih službenika česte. Najintenzivniji prelasci dešavaju se između 22 i pet sati ujutro, kaže policija u Zvorniku. Ono što graničarima otežava pronalazak migranata, u slučaju da se domognu teritorije BiH, jeste što se s druge strane nalaze kukuruzišta koja migrantima služe za skrivanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.