Hadžikadić: Poricanje – završna faza genocida

Vijesti 16. aug 201818:28 > 18:33
N1

Genocid u Srebrenici je nepobitna pravna činjenica koju su dokazala dva međunarodna suda. Politički stavovi o tim presudama ne mijenjaju utvrđene činjenice. Samo su sudovi ovlašteni da utvrđuju odgovornost počinilaca, poručio je danas Mirsad Hadžikadić, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

”Poricanje genocida predstavlja njegovu završnu fazu. Dok traje poricanje, genocid, na žalost, još uvijek traje. Podsjećam da bilo kakva komisija koja nosi predznak “nezavisna” ne može da bude formirana na osnovu naloga bilo koje vlade, u ovom konkretnom slučaju vlade srednjeg nivoa uprave. Podsjećam takođe da je bosanskohercegovački entitet Republika Srpska administrativna jedinica suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine. Odluke Narodne skupštine Republike Srpske tiču se sve svih građana tog entiteta i u njihovom donošenju treba da učestvuju predstavnici svih građana”, rekao je Hadžikadić.

”Članovi porodica žrtava genocida počinjenog u i oko Srebrenice u julu 1995. godine moraju da imaju osjećaj pravne i svake druge sigurnosti na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine. Pokušaji političkog osporavanja pravno utvrđenih činjenica ne doprinose toj sigurnosti”, naglasio je on.

Narodna skupština Republike Srpske je, podsjećamo, odbacila izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dvije nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine – o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.