Demokratska fronta: Nećemo učestvovati u varanju boraca

Vijesti 17. aug 201818:58 > 19:19
Screen shot

Predstavnici Demokratske fronte više neće učestvovati u radu Komisije za usaglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica, saopšteno je iz ove političke stranke. Navedeno je da Demokratska fronta neće dati podršku varanju boraca i da Komisija ima institucionalni kapacitet za djelovanje.

U saopštenju Demokratske fronte je ukazano i na to da se danas pokazalo izvjesnim da vladajuće političke stranke u FBiH nemaju želju za rješavanjem ovog pitanja. Potvrdili su da je Davor Vuletić, njihov zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i član Komisije, podnio ostavku na funkciju člana Komisije.

Demokratska frotna tvrdi da ne postoji niti jedan zapisnik sa sjednica Komisije o onome što je dogovoreno, te su istaknuli sljedeće:

“Na prvom sastanku je borcima usmeno obećano sve pa sutradan povučeno. Na drugi i treći sastanak nisu pozvani predstavnici boraca niti predlagač usvojenih amandmana Mahir Mešalić. Na prošlom sastanku je zaključeno da osnova za diskusiju sukladno propisima može biti samo tekst Zakona s amandmanima koji su usvojeni u oba doma Parlamenta. Međutim, zadnja verzija teksta Zakona koji je dostavljen članovima Komisije, prema riječima Mešalića, ne odgovara onome što je usvojeno na Domu naroda, te stoga izaziva kontradikcije u budućoj provedbi Zakona. Prečišćena verzija teksta Zakona na kojoj je Mešalić radio sa predstavnicima demobilisanih boraca predočena je Komisiji ali se ona o njoj danas nije očitovala. Konačno, zastupnici su na kolektivnom godišnjem odmoru pa sjednice oba Doma neće biti održane tokom ovog mjeseca kako je bilo obećano demobilisanim borcima”, saopšteno je iz Demokratske fronte.

Zbog kršenja procedura u radu Parlamenta FBiH, Demokratska fronta je odliučila da njeni zastupnici učestvuju u radu Komisije, saopšteno je. Ipak, kako tvrde, neće biti ugrožen rad ove Komisije jer od deset članova, sedam članova Komisije dolaze iz reda vladajućih političkih stranaka u FBiH.

Podsjećamo, danas je u zgradi Vlade FBiH u Mostaru održana sjednica Komisije za usaglašavanje teksta Zakona o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica na kojoj nije usaglašen tekst Zakona. On će ponovo biti razmatran od strane Vlade FBiH, a potom slijedi njegovo upućivanje u parlamentarnu proceduru. Prethodno navedeno je izazvalo nezadovoljstvo demobilisanih boraca koji su danas očekivali da Zakon bude konačno usaglašen.

Demobilisani borci su se u nekoliko navrata verbalno sukobili s Jasenkom Tufekčićem, dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamenta FBiH i predsjednikom Komisije, koji im je obećao da će Zakon sigurno biti usvojen do 1. septembra. Bez obzira na ta obećanja, nezadovoljni borci su najavili da će blokirati saobraćajnice smatrajući da je to jedini način da izraze nezadovoljstvo svojim statusom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.