"Svim sredstvima spriječiti druge policijske agencije u RS"

Vijesti 18. aug 201814:18 > 17:44
N1

Vlada Republike Srpske odbacuje kao neustavne i nezakonite pokušaje Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da rasporede pripadnike drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji ovog bh. entiteta.

U saopštenju iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Republike Srpske nakon današnje vanredne sjednice ističe se da je, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske jedino nadležno za sprovođenje zakona i održavanje bezbjednosti na teritoriji Republike Srpske, te “zahtijeva od Ministarstva bezbjednosti i drugih institucija BiH da obustave sve neustavne i nezakonite aktivnosti kojima se ugrožava ustavni položaj, teritorijalni integritet, te nadležnosti institucija RS”.

Vlada nalaže Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da, u skladu sa Ustavom i zakonima, “svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji Republike Srpske bez saglasnosti Vlade RS”.

Vlada izražava spremnost da, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, te Sporazumom o pružanju pomoći i operativnoj saradnji i nadzoru granice sa Graničnom policijom BiH, nastavi ostvarivati saradnju sa svim nadležnim institucijama u BiH u pravcu ostvarivanja kontrole i rješavanja migrantske krize u BiH.

U saopštenju se napominje da ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.