Vitalnim nacionalnim interesom protiv odluke Vlade RS

N1

Stižu nove reagovanja na poništavanje Izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine. Klub Bošnjaka za sutra je zakazao sastanak na kome bi trebalo da bude donesena odluka o budućim koracima i mogućem pokretanju vitalnog nacionalnog interesa.

U Izvještaju iz 2004. Komisija izvještava o likvidacima hiljada Bošnjaka, zarobljavanju desetina hiljada. O brutalnim metodama ubijanja, masovnim grobnicama, teškom kršenju međunarodnog krivičnog prava.

“Nemoguće je da imate lica koja su stradala 1992., 1993. godine, da su uvrštena u spisak stradalih od 11. do 19.jula 1995. godine. A da se niti jedna srpska žrtva, čak ni od 11. do 19. jula nije našla, a bilo je i stradalih Srba u tom vremenu. Oni koji su ubijeni od bošnjačke 28. divizije čiji su pripadnici, dok su se povlačili, ubijali Srbe, civile, gdje god su stigli”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

U toku su, dodaje Dodik, pregovori sa stručnjacima koji bi činili novu Komisiju. Kaže komunicira se sa stručnim ljudima jakog moralnog integriteta, među kojima je i i jedan haški sudija. Stručnjaci bi se prema odluci Vlade RS, pored Srebrenice trebali izjasniti i o dešavanjima u Sarajevu tokom prošlog rata.

“U cilju objektivnog i nepristrasnog načina utvrđivanja stradanja Srba u Sarajevu, Vlada Republike Srpske formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će ispitati i sačiniti izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine. Sastav i zadaci Komisije odrediće se posebnim rješenjem”, saopšteno je iz Vlade RS, nakon vanredne sjednice.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić tvrdi da je odluka neustavna, da nije stupila na snagu jer se o njoj nije izjasnilo Vijeće naroda RS. A klub Bošnjaka u Vijeću naroda sutra bi trebao odlučiti o daljim kracima.

“Sutra smo zakazli klub i konačan stav i odluku ćemo donijeti na klubu u 11 časova. Prema dosadašnjim izjavama i ostalih delegata blizu smo pokretanju odluke o povredi vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka”, otkiva Mujo Hadžiomerović, šef kluba Bošnjaka u Vijeću naroda NSRS.

Nakon odluke Narodne skupštine o odbijanju izvještaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine uslijedile su brojne reakcije. Između ostalih i ona State Departmenta iz kojeg je poručeno da se radi o revidiranju istorije, te o koraku unazad za RS.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.