Hamzakadić za N1: Arefat kao centralni i ključni dio hadža

Vijesti 20. aug 201808:43 > 08:50
Screenshot

Danas je dan Arefata.

Brdo milosti je mjesto na Arefatu.

Na ovom mjestu su se – prema predaji – susreli Adem i hazreti Hava nakon njihovog izlaska iz Dženneta. Boravak na brdu Arefat, makar na jedan trenutak, sastavni je dio hadždža, i jedini obred, koji se ne može nadoknaditi ili iskupiti.

Za ovaj dan se kaže da je najodabraniji u godini. Zašto se Arefat zove “hadžijskom tajnom” i kako su hadžije iz BiH, za N1 je objasnio budući hadžija, imam Bakareve džamije na Bistriku u Sarajevu, Edin Hamzakadić.

Arefat je centralni i ključni dio hadža. Poslanik je kazao da je to centralni dio bez kojeg nema hadža. 22 kilometra od Mekke nalazi se visoravan Arefat. Ovdje se boravi sve do zalaska sunca. Nema propisanih obreda, osim što se mnogo uči i tako se sjećamo svojih najmilijih i spominjemo Gospodara. Jedan od najznačajnijih datuma u cijelom hidžretskom kalendaru“, kazao je Hamzakadić za N1.

Hamzakadić je kazao da je hadž sam od sebe jedan impozantan skup ljudi.

Jedan impozantan skup, blizu tri miliona ljudi boravi na jednom mjestu. Spcifično je da nas je Gospodar počastio da smo sinoć imali kišu, što je jedan poseban prizor kada se dolazi na Arefat. Posebnost ove grupe s kojom se ja nalazim je što se ovdje nalazi skoro pet hiljada hadžija iz cijelog svijeta. To je jedno veliko bogatstvo, da s tim ljudima dijelite životni prostor nekoliko dana. Spoj različitosti a svi su obučeni jednako, što je jedna i poruka Arefata“.

Ovo mu je prvi put na hadžu.

Prvi put sam na hadžu, ne mogu da vremenski i datumom posložim Kurban bajram kako se to u Bosni radi. Ovdje emocije dobiju jednu drugu dimenziju, tako da se nema ta predstava oko Kurban bajrama kako bi bilo u BiH“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.