Šehić: Vrši se pritisak na birače, stvara se nepovjerenje

Vijesti 20. aug 201809:26 > 09:40
N1

Vehid Šehić, član Koalicije Pod lupom, za N1 je govorio o ponašanju političkih stranaka pred početak izborne kampanje, te ukazao na kršenje odredbi Izbornog zakona BiH.

Kazao je da je izborna kampanja odavno počela i polako kulminira, iako zakon to zabranjuje, te dodao da je teško predvidjeti hoće li izbori biti pošteni i slobodni.

“Mi smo svjesni da se vrši pritisak na birače, da se stvara nepovjerenje jednih prema drugima, tako da je jako teško prognozirati. Sa druge strane dolazi do masovnog zapošljavanja određenih kadrova, sve pod kontrolom vodećih političkih stranaka, što može biti jedna vrsta pritiska, odnosno političke korupcije. Ako vi nekoga zapošljavate na način koji nije transparentan i po zakonu, onda očekujete od takvih da tu uslugu vrate. S druge strane, podgrijava se jedna politička atmosfera i ponovo smo svjedoci stvaranja ambijenta da nas non-stop vraćaju u prošlost i zato nisu ni spremni istinski da se suoče sa svime što se desilo, jer to je jedan recept i, nažalost, jedna dobitna kombinacija za one koji su na vlasti”, istakao je.

Šehić tvrdi da političke stranke pokušavau kotrolirati izborni proces na dan izbora, trgovinom mjesta u biračkim odborima, te pojasnio kako se trguje biračkim mjestima.

“Puno političkih subjekata je prijavljeno. Neki koji nemaju podršku birača prijave se i ispunjavaju uslove, ali njihov jedini motiv je prodaja biračkih mjesta. Mnoge političke stranke nemaju interese za sve dijelove, ali se prijave za učestvovanje na svim dijelovima, te tamo gdje nemaju interes pozivaju druge stranke i onda mijenjaju mjesta u biračkim odborima. Moralo bi se naći zakonsko rješenje da se to onemogući, time bi se onemogućilo kršenje izbornog zakona, prema kojem samo jedan predstavnik jedne stranke može biti u jednom biračkom odboru”, objasnio je.

Navodi da u slučaju poštivanja odredbi Izbornog zakona nema mjesta za malverzacije, ali ističe da BiH nije država vladavine prava.

“Ne smije se dozvoliti bilo kome da zloupotrebljava birače ili manipuliše izbornom voljom”, naglasio je gostujući u emisiji Novi dan.

Šehić smatra da predizborno i postizborno zapošljavanje nisu fenomeni, jer u bh. poltici ne postoji ni moral ni etika, nego pravilo ponašanja.

“Većina stranaka je interesno vezana bez ideološke matrice. Njih interesuje plijen. Jedinu saglasnot imaju oko podjele ministarskih i mjesta u javnim preduzećima. Kad je u pitanju izbor direktora javnih preduzeća, tu brzo imaju saglasnot, čak i na telefonskim sjednicama, ali kad su bitne stvar za građane onda je tu zastoj. Mnogi savjetnici i pripravnici se zapošljavaju, u svim mjestima se nešto radi. Otkud odjednom toliko sredstava za infrastrukturne projekte, nema smetnji za javne nabavke, nema žalbi…”, pojasnio je.

On tvrdi da bez izmjena izbornog zakona neće biti moguće formirati vlast u Federaciji BiH i na državnom nivou, te sumnja da će visoki predstavnik u BiH reagovati.

“Čisto sumnjam da će reagovati do izbora, jer ima jedan stav koji je logičan, Često se OHR napada jer su nametali rješenja, ali niko neće da se bavi činjenicama da su nametnuli ono što nisu vlasti ispunile. Nekad se stvori stav zašto bi oni radili posao za one koji su izuzetno dobro plaćeni, koji trebaju preuzeti odgovornost”, kazao je Šehić u razgovoru sa Minelom Jašar Opardija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.