"Moji neprijatelji su nezaposlenost, siromaštvo i korupcija"

Vijesti 20. aug 201811:30 > 11:40
SDP BiH

Denis Bećirović, kandidat SDP-a BiH za člana Predsjendištva BiH, je sinoć u tuzlanskom Narodnom pozorištu prilikom promocije svoje knjige "Država Bosna i Hercegovina u fokusu" istakao da su njegovi neprijatelji nezaposlenost, siromaštvo, korupcija i odlazal mladih iz zemlje, saopšteno je iz SDP-a BiH.

Naglasak u obraćanju Bećirovića je bilo na životnim problemima građana, a posebno se osvrnuo na status radnika rekavši da se on mora poboljšati.

Nedopustivo je da prosječna primanja građana rastu za desetak maraka godišnje, dok troškovi života istovremeno rastu za više stotina maraka! Nedopustivo je da su troškovi života četveročlane porodice prema svim istraživanjima u zadnje četiri godine porasli za nevjerovatnih 1.000 KM, odnosno sa 850 na gotovo 2.000 KM, a da je prosječna plata u istom periodu porasla za tek 50-ak KM! Takvo izrazito nepovoljno ekonomsko kretanje ne mogu izdržati niti građani niti država Bosna i Hercegovina“, istaknuo je Bećirović.

Upozorio je da guranje radnika u siromaštvo jedino može ishoditi masovnim odlaskom stanovništva iz BiH.

“Guranje glave u pijesak i neodgovorno dovođenje društva u zabludu tvrdnjama da do porasta troškova života neće doći uvođenjem novih nameta je neprihvatljivo varanje građana, što ozbiljni javni dužnosnici sebi nikako ne smiju dopustiti“, kazao je on.

U saopštenju je navedeno da je Bećirović naglasio da su njegovi glavni protivnici nezaposlenost, siromaštvo, korupcija i odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine, a ne protukandidati u utrci za člana Predsjedništva BiH.

“Upornim i ozbiljnim radom trebamo dovesti do povećanja ekonomske sigurnosti radnika i poslodavaca. Država mora poticati povećanje radničkih primanja smanjenjem doprinosa, restrukturiranjem i racionalizacijom javne potrošnje, a ne da vlade povećavaju potrošnju i kupuju ogromnu imovinu, dok građani svoju imovinu prodaju i odlaze u inostranstvo“, zaključio je.

O knjizi su, pored autora, govorili promotori akademik prof. dr. Mirko Pejanović, prof. dr. Tomislav Išek, prof. dr. Sead Selimović, prof. dr. Senahid Hadžić, doc. dr. Benjamina Londrc, književnik Hadžem Hajdarević, Muhamed ef. Lugavić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Promociji je pored mnogobrojnih gostiju prisustvovao i g. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, saopšteno je iz SDP BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.