Konaković: Zasut ćemo ih višecjevnim bacačima rješenja

Vijesti 20. aug 201814:18 > 14:22
N1

Narod i pravda je predstavila svoj program za ovogodišnje Opšte izbore. Elmedin Konaković, predsjednik ove političke stranke, istakao je da će svoje političke oponente zasuti svojim VBR-ovima - višecijevnim bacačima rješenja.

Konkreno, Narod i pravda je predstavila Strategiju za mlade u našoj zemlji i Ekonomsku strategiju do 2022. godine. Konaković je kazao da su ovi dokumenti odgovor na rastuću nacionalnu retoriku.

“U ova dva dokumenta se vidi suština trenutnog problema i naravno ponuđena rješenja. Zato bi nam bilo jako drago da odgovore dobijemo u vidu boljih ponuđenih rješenja od političkih stranaka. Ali da to ne bude standardno političko prepucavanje, te da još jednom pokušamo onima koji nas uvlače u ratne priče poslati poruku da ćemo ih zasuti VBR-ovima – višecjevnim bacačima rješenja umjesto ovih njihovih secesijskih ili drugih poruka”, poručio je Konaković.

Naglasio je da je “Narod i Pravda” svjesna prioriteta i obaveze sistemske brige o mladima i strateškog pristupa rješavanju njihovih gorućih problema.

Istakao je da Programska platforma za mlade 2018-2022 obuhvata nekoliko ključnih oblasti za mlade – zapošljavanje, obrazovanje, učešće u društveno-političkim procesima, socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu i drugo te da sadrži 44 sistemske mjere čije će provođenje dovesti do osjetnog poboljšanja stanja mladih u svakodnevnom životu.

Govoreći o zapošljavanju, kazao je da je politika “Naroda i Pravde” usmjerena na podršku zapošljavanju mladih u privredi, a ne na obavljanje pripravničkog staža u javnoj upravi,čije ukidanje zagovaraju. Također je naglasio da se posebne mjere odnose na olakšice i smanjivanje nameta poslodavcima pri upošljavanju novozaposlenih mladih bez radnog iskustva.

Između ostalog, kazao je da je “Narod i Pravda” odlučna dosljedno implementirati Zakon o mladima FBiH na svim nivoima gdje budu nosioci izvršne vlasti, s najavom formiranja posebnih ministarstava za mlade koja će biti odgovorna za implementaciju politika prema mladima.

Sabina Silajdžić, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, istakla je da je ekonomska ekspanzija temelj izgradnje i jačanjakonkurentskiih sposobnosti, s ciljem pokretanja rasta investicija i prouduktivnosti rasta realnog sektora.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.