Poruka nane Emine: Zijaret činiti, Bajram podijeliti

Vijesti 20. aug 201817:51 > 21:45
N1

Odbrojavaju se sati do početka Kurban- bajrama. Tradicionalno, počelo je čišćenje kuća i avlija. Ujedno se pripremaju i najbolja mirisna odijela za doček najdražeg gosta. Kolika je radost muslimana za Bajram , govori priča nane Emine Pandur iz Blagaja. Iako ima 83 godine, za svaki Bajram pripremi sofru, uredi dom i s velikom radošću dočekuje goste.

U iščekivanju najradosnijeg blagdana u kući nane Emine sve odiše pravom bajramskom atmosferom – mirisna avlija, raspremljena kuća, pažljivo smješteni ukrasi i neizostavan miris baklave. Sve sprema sama, a radost na licima njenih gostiju najveći je razlog zbog kojeg je spremna potrošiti sate na spremanje ove najpoznatije bajramske slastice.

“Pa sama sve pripremam, imam snahu, ali oni su odvojeni i oni sebi pripremaju, pa onda ja zovem njih da dođu na baklavu. Pripremam baklavu, pite, burek, sirnicu, zeljanicu, i često pred Bajram napravim halvu da podijelim komšinicama”, objasnila nam je nana Emina.

Bajramska sofra je posebna priča, kazala je. Servira se najbolji stolnjak, najbolji pribor za jelo i najukusnija bosanska jela. No, i nije sve u punim stolovima, priča nam, Bajram je praznik duhovne radosti, ispunjenosti, porodičnog zajedništva, druženja i međukomšijskog razumijevanja.

“Moja bi bajramska poruka bila da se sprijatelji najbliža rodbina, komšije, trebaju komšije da se ne odvajaju, isto kao i svoja familija, otiđi dužna si, bolesnika obići, komšiju također. Zijaret činiti, Bajram podijeliti”, njena je poruka.

Post, ibadet i učenje sastavni su dio Emininog života. I danas je dan provela u postu, jer post na Dan Arefata ima posebnu vrijednost. Istinska radost Bajrama, kaže ne može se doživjeti bez posta i poštivanja vjerskih obreda, koje ne propušta od svoje sedme godine. Sjeća se i davnih Bajrama, bajramskih običaja, a posebno su joj urezani u sjećanje ostali ramazanski dani.

“Noću se kuhalo, nije bilo struje, sva je hrana topla za ručak. Svi smo postili, ja od sedme godine i nikad nisam mrsila. Kad bi nas dječicu majka okupila oko sofre, ona bi se izmakla i rekla bi: Ja sad ne bih ni jela kad vas vidim tu sve na okupu moju djecu”, podsjetila se nana Emina.

Bez obzira je li Ramazanski ili Kurban Bajram, svaki zauzima posebno mjesto u njenom srcu. Živi sama, ali osjećaj zadovoljstva i sreće na bajramsko jutro se kaže ne može opisati. Kurban-Bajram podsjeća je na obavezu davanja siromašnima, obavezno se kolje kurban, od kojeg se jedna trećina mesa dijeli socijalno ugroženim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.