Papić o političkoj situaciji: Scenario koji me brine

Vijesti 21. aug 201808:19 > 08:25
N1

Politički analitičar Žarko Papić je poručio da predizborna kampanja nikada nije bila opasnija, nego trenutno.

Predizborna kampanja je odavno počela, ako je ikada i prestajala. Mislim da je ovo zagrijavanje i priprema za kampanju puno gore i opasnije nego do sada. Imamo veoma ozbiljan negativni pomak. Nacionalne tenzije se razvijaju na nečemu što je predlaganje nacionalnih koncepata. Nije više tenzija da li je neko nešto rekao“, kazao je Papić.

Dodao je da to ne rade sve stranke, već neke.

To ne rade sve stranke, ali možemo biti direktni: Dodikova konfekcija i prijedlog oko granica je malo reći opasan. Ne samo po BiH, jednako je opasan za Srbiju. Ako otvorite pitanje prekrajanja granica, otvarate pitanje Bošnjaka Sandžaka. Ko njima onda može zabraniti da traže prekrajanje granica?“, dodao je.

Papić smatra da se boji scenarija u kojem “mi ostajemo roviti”.

Vučićeva interpretacija je pokušaj da se digne ulog kako bi se ojačala pozicija srpske zajednice na Kosovu. Istovremeno, svi zaboravljamo da je prva promjena granica koja će se desiti je između Albanije i Kosova. Na kraju priče, mi smo mali. Bojim se scenarija da se mi ostanemo roviti, a onda nam velike sile kroje sudbinu i određuju šta raditi“, istakao je Papić.

Državu ne čine samo granice, nego i temelji njene unutrašnje stukture, Ustavni temelji. Jako me brine otvoreno zalkaganje za ukidanje konstitutivnosti naroda u BiH. To dok se vrtilo unutar tri profesora na UNSA, to je bila još uvijek akademska stvar. Komšić je jučer s tim izašao kao sa svojim stavom, to je opasno“, dodaje Papić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.