Poruke za Kurban-bajram: Molitva, solidarnost, bliskost

Vijesti 21. aug 201815:56 > 16:11
N1

U prisustvu velikog broja vjernika jutros je u džamijama širom Bosne i Hercegovine klanjan bajram-namaz čime je počeo jedan od najvećih muslimanskih blagdana, Kurban-bajram. Središnja svečanost u BiH održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a vjernici su poručili kako su najvažniji običaji ovog praznika tradicija, obitelj i poštovanje.

Sarajevske džamije pune na bajram namazu.

Centralna svečanost, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Bajramska hutba reisu-l-uleme IZ BiH, Huseina ef. Kavazovića dotakla se svih društvenih ali i političkih pora: jednakosti, dobrote, nade, demokratije, zločinaca, oktobarskih izbora.

“Izbori koji su pred nama prilika su da potvrdimo naše opredjeljenje da živimo u slobodnoj i demokratskoj zemlji. Ne bismo smjeli dozvoliti da našim neizlaskom na izbore demokratski kapacitet naše zemlje bude ugrožen. Bosni i Hercegovini trebaju odgovorne politike, one koje imaju integralistički kapacitet i jaku patriotsku osnovu”, poručio je Kavazović. 

A jedan bh. mandat u trajanju od 26 godina u malom baščaršijskom sokaku za primjer je brojnim gotovo jednako dugim. Tetka Zilha se za svog mandata u sarajevskoj narodnoj kuhinji Stari Grad od 92. godine brine da niti za Bajram, niti bilo koji drugi dan korisnici ove kuhinje ne ostanu gladni.

“Da poželimo hairli ove sve dane. Ma ne samo ko danas slavi Bajram, jer uz nas slave svi Bajram, svi slave Božić – sve te praznike na ovim prostorima da je posebno zadovoljstvo biti pred ovim vratima pogotovo u te dane praznika”, kazala je Zilha.

Tradicija, porodica, druženje, poštovanje – najvažniji su dijelovi bajramskih običaja građana Sarajeva.

“Evo vidite ovaj benclan je 150 godina star. A ovaj prsluk, ovakav je nosio sultan Fatih Mehmed II a ja sam uspio skinuti kopiju u vidu originala. Onda ove amedije hadžinske, ovo više nema – ovo je od naših nana, tetki”, kazao je jedan Sarajlija.

“To je najveći bajramski dar – djeci poklone i komšiluku kurbani”, rekao je njegov sugrađanin.

“Najljepše za Bajram je kad je poštivanje, okupljanje porodice”, poručio je još jedan građanin Sarajeva.

“Mi smo došli iz Šekovića i mi ne slavimo. Ali želimo svakom sretno, došli smo upravo kod nekih prijatelja da ih posjetimo jer je Bajram”, kazao nam je jedan prolaznik.

O Molitva, solidarnost, bliskost – za jedan od najvećih muslimanskih praznika, Kurban-bajram, Sarajevo odiše posebnim duhom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.