N1 sa migrantima u Bihaću, bez praznične atmosfere

Vijesti 21. aug 201816:13 > 16:25
N1

Daleko od kuće, u teškim uslovima Bajram su danas obilježili i migranti u Bihaću. U organizaciji Crvenog Krsta i Medžlisa Islamske zajednice jutros je njih nekoliko stotina klanjalo Bajram namaz. No, kažu, ovaj praznik bez porodice nije radostan.

Meso, odnosno kurban, koji su dobili od Bišćana migranti spremaju na logorskim vatrama između šatora u dvorištu đačkog doma.

“Meso, svi smo dobili meso. Kurban”, kazao je Ali iz Pakistana.

Ova grupa mladića priprema bajramski ručak sa tradicionalnim pakistanskim pecivom.

“Pravimo ovdje hranu pa ćemo ići u sobu da ručamo”, dodao je njegov sunarodnjak Azaki.

Smješteni u šatorima i objektu bez vrata i prozora, daleko od svoje domovine i u neizvjesnosti hoće li stići do zemalja EU, migranti kažu da Bajram ove godine nije donio prazničnu atmosferu.

“Šta je praznično? Nemam novca, nemam kuću, nemam ovdje majku, oca, brata, sestru”, pita se Ali.

Jutros je nekoliko stotina migranata kolektivno klanjanjalo bajram namaza u organizaciji Crvenog krsta i Medžlisa IZ Bihać. A, obezbjeđeno je i 800 bajramskih obroka.

“Mi smo imali donaciju da nam jedna porodica donira sto bajramskih paketića za djecu, takođe smo dobili donaciju u iznosu od 300 KM u voću, a i mi smo obogatili ovaj meni sa ručkom tako da to bude i svečanije i kvalitetnije”, objasnio je Selam Midžić, iz Crvenog krsta u Bihaću.

Hrane za sada ima međutim nedostaje čista i topla odjeća i obuća.

Ovdje je oko 800 migranta, uglavnom su to muškarci mlađe životne dobi, ali u šatorima ima i porodica sa djecom. Tu je oko 30 djece koji čekaju da se osposobe sve sobe u hotelu Sedra da bi dobili novi smještaj.

U Sedri je trenutno smješteno desetine porodica sa malom djecom. Ukupno ih je oko 250 korisnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.