Hadžije iz BiH privode kraju hadžske obrede

Vijesti 21. aug 201816:44 > 16:50
Reuters

Prvog dana Kurban-bajrama, hadžije iz Bosne i Hercegovine u Meki odmaraju nakon dana Arefata i prvog bacanja kamenčića na Mini, koje simbolizuje kamenovanje šejtana.

Za sutra je planirano da hadžije obave drugo bacanje kamenčića, a narednog dana i treće, čime će biti kompletiran i ovaj dio hadžskog obreda. Također, u okviru sutrašnjih aktivnosti, hadžije iz BiH očekuje obavljanje tavafu-l-ifade, koje obično bude organizovano oko ponoći.

O uspješnoj realizaciji dosadašnjih aktivnosti i provođenju Bajrama u Meki, za hadziumra.ba govorio je rukovodilac Ureda za hadž Nezim Halilović.

Bajram Šerif Mubarek Olsun, poželio je iz Meke. Halilović je kazao da su hadžije umorne nakon napornog izlaska i boravka na Arefatu, a posebno pješačenja od nekih 16 kilometara.

“Hvala Bogu većina hadžija je uspješno prešla ovu dionicu, uz određene poteškoće sa starijim hadžijama, što je usporavalo grupe. Ali, ono što je najvažnije jeste da su sve hadžije žive i zdrave došle u hotel i da se odmaraju. Naša preporuka hadžijama jeste da se danas odmaraju”, rekao je Halilović.

Preporučuje im da danas ne idu čak ni u harem zbog toga što su velike gužve, a umorni su. Danas, istakao je Halilović, treba da odmaraju, klanjaju, jedu i pripremaju za sutra kada već treba da krenu prema Mini.

Dodao je da privode kraju ove hadžske obrede i hadžije su radosne unatoč poteškoćama koje su imale.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.