Oprečni stavovi Mektića i Stevandića

Vijesti 21. aug 201817:20 > 17:24
N1

Osamdeset policajaca MUP-a Republike Srpske u ophodnji je, zajedno sa Graničnom policijom BIH. Različite agencije, na istom poslu, s istim ciljem - spriječiti ulazak ilegalnih migranata na istočnoj državnoj granici.

U tome se uspjelo, tvrdi ministar bezbjednosti. Dragan Mektić, požalio se, izložen je harangi i lažnim optužbama iz Republike Srpske, odakle mu se prebacuje da je narušio teritorijalni integritet jednog entieteta dozvoljavajući policajcima iz drugog entiteta da obezbjeđuju granicu sa Srbijom.

“Moja je bila obaveza da to iznesem na operativni štab, nikakvu odluku nismo donijeli na operativnom štabu. Da bi sutradan se digla haranga o ugrožavanju teritorijalnog integrteta i napadu na teritorijalni integritet i Vlada onda sjela, izmisle problem i onda se bave zasjedaju po tom problemu”, kazao je Mektić.

Sve se dešava nakon što je Vlada RS na posebnoj sjednici naložila entitetskom MUP-u da, u skladu sa Ustavom i zakonima svim raspoloživim sredstvima, spriječi prisustvo i djelovanje pripadnika drugih policijskih agencija u BiH na teritoriji RS-a bez saglasnosti Vlade RS-a.

Ministar Mektić tvrdi da je Federalna Vlada spremna da plaća policajce FUP-a, a da policajce MUP-a RS na granicim – finansira Savjet ministara.

Državnom ministru koji tvrdi da se broj migranata u BIH smanjuje, te da ih je u zemlji trenutno oko 2.000 odgovara Nenad Stevandić. Optužuje ga da problem minimizira.

“Ministar iznosi različite izjave u jednoj rečenici, kaže da se broj migranata smanjuje, a da im treba graditi nove centre, šta će centri, policija, ponuda, ako se broj smanjuje. Broj migranata se povećava, migranti imaju vojnički donji veš, novi migranti imaju od 25 do 40 godina, predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, to vam gospodin ministar neće reći jer se služi laganjem u smislu diskreditacije svojim političkih protivnika”, glasio je odgovor Nenada Stevandića, potpredsjednika NSRS.

Dok se politički oponenti međusobno optužuju da fabrikuju krize i spinove, iz Granične policije BIH stižu informacije da je za prvih 20 dana avgusta spriječen ulazak 1.208 migranata u BIH. Najfrekventnije mjesto za ilegalni ulazak postala je Bijeljina, dok su aktivne podrute.

Granicu sa Srbiijom migranti ilegalno prelaze na područje Višegrada, Zvornika i Foče.

Svi u istom pravcu, s istim ciljem – da se domognu Evropske unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.