Kavazović: Ako zaboravimo žrtve, ponovno ih ubijamo

Vijesti 21. aug 201819:37 > 19:44
N1

Svečani prijem u povodu Kurban-bajrama se održao u haremu Careve džamije u Sarajevu.

Kako javlja reporter N1 Boris Brezo, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović je u svom obraćanju prisutnima kazao da “zagovaranje ekskluzivnih prostora za samo jednu naciju i vjeru neminovno dovodi do nemira”.

Kavazović je kazao da su predstavnici vjerskih zajednica smogli snage da odaju počast svim žrtvama i dodao:

“Ako zaboravimo žrtve, ponovno ih ubijamo”.

Kratko se osvrnuo i na predizbornu kampanju.

“Očekivali smo da će ovogodišnja predizborna kampanja donijeti nove napetosti u našem društvu i da ćemo ponovo čuti zaoštrenu retoriku. Ali nismo mogli ni slutiti koliko će daleko otići neki političari čija imena i ne želim spominjati. Ono što smo čuli, od otvorenog vrijeđanja vjerskih, ljudskih i svih drugih vrijednosti, čisti je šovinizam koji graniči sa fašizmom. Ni mrtvi nisu bili pošteđeni”, istakao je Kavazović.

Bajramskom prijemu prisustvovali su predstavnici Katoličke crkve, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, te predstavnici Jevrejske zajednice u BiH. Također su bili pristuni predstavnici diplomatskog kora, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić i mnogi drugi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.