Društvo novinara BiH osuđuje napad na ekipu BHT-a u Konjicu

Vijesti 22. aug 201810:00 > 10:05
N1

Društvo novinara Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje posljednji napad na ekipu BHT-a u Konjicu.

U ponedjeljak navečer grupa od desetak maskiranih osoba napala je u Konjicu ekipu BHT-a koja se vraćala sa utakmice Široki Brijeg – Sloboda, pri čemu je povrijeđen vozač, a na vozilu pričinjena materijalna šteta.

“Ono što u ovom trenutku očekujemo je da nadležne policijske i pravosudne institucije brzo otkriju i primjereno kazne počinioce, odnosno da počnu raditi svoj posao kada su u pitanju mediji”, saopćeno je iz Društva novinara BiH.

Društvo novinara sa zabrinutošću konstatira kako je proteklih mjeseci ne samo povećan broj napada na predstavnike medija, već posebno zabrinjava njihova brutalnost, fizičko obračuvanje sa medijskim radnicima i pozivi na linč neistomišljenika u medijima, posebno putem društvenih mreža.

Iz ovog društva apeliraju na sve relevantne institucije da omoguće nesmetan rad medijima i osiguraju elementarne uvjete za njihov rad.

Sloboda medija je jedan od temelja slobodnog društva i onemogućavanje slobodnog rada medijima samo udaljava cijelu zemlju od približavanja evropskim vrijednostima, poručili su iz Društva novinara BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.