RSE: Dodik i Vučić na istom zadatku

Reuters/Dado Ruvić

Tišina u Beogradu i sedmicu dana nakon što je Skupština, a potom i Vlada bh. entiteta RS, glasovima srpskih poslanika, odbacila Izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, u kojem se navodi da je u tom periodu ubijene hiljade Bošnjaka na način koji predstavlja teška kršenja međunarodnog prava.

Predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta kaže da podržava odbacivanje Izvještaja.

„Od suštinske je važnosti za proces pomirenja da se konačno utvrdi šta se tačno desilo u i oko Srebrenice, kako bi ovaj događaj prestao da se politizuje i zloupotrebljava kao sredstvo pritiska na Republiku Srpsku, Republiku Srbiju, ali i na čitav srpski narod. Jedan od ključnih preduslova pomirenja dva naroda je da bošnjački predstavnici odustanu od velike laži da se u Srebrenici desio genocid. U Srebrenici se desio zločin, a takvih i sličnih zločina je bilo dosta na prostoru bivše Jugoslavije“, navodi on.

Dok Linta, koji je i lider Saveza Srba iz regiona, podvlači da iznosi lični stav, od drugih predstavnika vlasti u Srbiji nije se mogao čuti komentar na posljednji u nizu poteza predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika na čiji je zahtjev i uslijedila sjednica Skupštine Republike Srpske na kojoj je Izvještaj odbačen. Zatraženo je formiranje nezavisne međunarodne Komisije koja bi „na objektivan i nepristrasan način utvrdila stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992-1995. godine“.

„Ovo je prešutna podrška jer je negiranje genocida u Srebrenici zvaničan stav cijele zvanične Srbije. Prema tome, tu nema nikakvog iznenađenja ni kada je u pitanju ovaj Izvještaj“, kaže predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Mnogobrojim reakcijama međunarodnih zvaničnika na odluka Vlade Republike Srpske da poništi izvještaj svoje komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine, priključio se i OEBS, koji je saopštio da je riječ o kratkoročnom potezu koji će služiti samo produbljivanju podjela i sprečavanju pomirenja.

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS za jugoistočnu Evropu Mark Pritchard izjavio je da činjenice utvrđene u izvještaju iz 2004. godine nisu sporne, da su ih potvrdili međunarodni i domaći krivični sudovi i da „rane srebreničke tragedije ne treba ponovo otvarati radi kratkoročne političke koristi“.

Korist dijele lider RS-a Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ocjenjuje Aleksandra Jerkov iz opozicione Demokratske stranke.

„Režimu Aleksandra Vučića odgovara svako podgrijavanje nacionanih sukoba u regionu da bi se proizvodile stalne i neprestane krize u kojima će se on pojavljivati kao nekakav spasitelj, posebno pred važne događaje i odluke koje stoje pred Srbijom kada je u pitanju to čuveno razgraničenje (sa Kosovom). I Dodiku pred izbore itekako odgovara da se takve stvari rade, tako da mislim da su i Vučić i Dodik na istom zadatku, da jedan drugog podržavaju i da i jednom i drugom takve izjave idu u prilog kada su u pitanju njihove dnevnopolitičke potrebe“, ocjenjuje Aleksandra Jerkov.

Nepriznavanje i negiranje genocida u Srebrenici zvanična je politika Beograda, i nijedna vlast od 1995. godine, uključujući i petooktobarsku, nije priznala ono što se na tom mjestu dogodilo (iako je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ovo označio najvećim masakrom na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata).

“Srbija i čitava akademska elita, prije svega pravna, sistematski radi na poništavanju svega što je urađeno u Haškom tribunalu, posebno na presudama koje se odnose na Srebrenicu, a njih ima najviše. U toku je jedan proces koji će teško da se zaustavi, a još teže će se obrnuti u pravcu koji bi bio poželjan. Najveći dio intelektualne elite učestvuje u tom negiranju, uvijek je tako bilo, a ovi su sada samo mnogo izričitiji, arogantniji i nepristojniji“, kaže Sonja Biserko.

Više na ovom linku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.