Hrvatska izručila Hasana Ružnića

Vijesti 22. aug 201817:05 > 17:12
Tužilaštvo BiH

Hrvatska je danas izručila Hasana Ružnića, koji je osumnjičen za zločine protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u akciji "Sana 95" tokom 1995. godine.

Ružnić je danas u 12 sati predat Sudskoj policiji BiH na granici između BiH i Hrvatske, a potom je transportovan u Sarajevu.

Kako je navedeno u saopštenju, Ružnić je izručen BiH na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisalo Tužilaštvo BiH. Uhapšen je u Hrvatskoj 29. jula ove godine.

U saopštenju je Tužilaštvo BiH podsjetilo i na sljedeće:

“U Posebnom odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH vodi se istraga protiv navedenog osumnjičenog koji se tereti da je u svojstvu pripadnika Vojne policije 5. korpusa Armije R BiH počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. godine.

Na navedenom lokalitetu je strijeljano i ubijeno najmanje 40 žrtava srpske nacionalnosti, civila kao i vojnika koji su se prethodno predali, a osumnjičeni se tereti da je lično učestvovao u strijeljanjima i pojedinačnim ubistvima preživjelih.

Navedeni osumnjičeni je jedan od ukupno 17 osumnjičenih u predmetu Atif Dudaković i dr., a njegovim izručenjem su svi osumnjičeni dostupni pravosuđu BiH”, istaknuli su iz Tužilaštva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.