Dodik: Zvizdić ćutao sve do izjave američke ambasade

Vijesti 22. aug 201820:16 > 20:47
Anadolija

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik poručio je predsjedavajućem Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću da nauči jednostavnu definiciju da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Na pitanje novinara u Derventi da prokomentariše izjavu Zvizdića da je vanjska politika u BiH u nadležnosti nivoa BiH i da se neće konsultovati sa nižim nivoima vlasti, Dodik je istakao da je to sva greška u BiH.

“BiH je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a to što je on sebi umislio, zato su i propale četiri godine ovako, jer su oni umislili da su neki đavo izvan, da su neko izolovano ostrvo”, rekao je Dodik te dodao:

“Iz toga se sve izvlači, nema autonomne priče. Onda u redu ako je to tako, neka nama vrate sve naše nadležnosti – vojsku, finansije. Sve to piše u Ustavu da je naša nadležnost, ako je to takva priča kao što on priča”.

Dodik je poručio da u tom slučaju Republici Srpskoj treba vratiti vojsku, fiskalni sistem, ukinuti Sud i Tužilaštvo BiH…

“To su Zvizdićevi pokušaji da se nekom dodvori. Vidim ćutali su svi dok nije krenula američka Ambasada, poslije čijeg saopštenja svi imaju svoj stav i Stanić iz SIPA-e, i Zvizdić”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio da u jednoj rečenici sporazuma Vijeća ministara i USAID-a u vezi sa borbom protiv kriminala i korupcije piše da se na prostoru cijele BiH programi implementiraju bez ikakve saglasnosti sa entitetima.

“To je centralistička, unitaristička mjera, uvođenje unitarizma u BiH, to brani Zvizdić, a ovi naši koji sjede tamo kao vreće, ništa ne razumiju i to je taj problem. U tome je ova Amerikanka Maureen Cormack poštena, oni stalno žele da razgrade i unište Republiku Srpsku i da naprave centralnu i unitarnu BiH, ja to razumijem šta oni hoće, ali je problem to što naši ljudi to tamo ništa ne razumiju”, istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio i na izjavu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirka Šarovića koji je rekao da je granična politika u nadležnosti BiH i da niko u to ne treba da se miješa, a da bi kada su prošli migranti rekao da je to problem entiteta.

“I šta oni hoće, da nama kažu da je BiH iznad?! Ja sanjam dan kad BiH neće ni u kom smislu biti iznad Republike Srpske upravo zbog takvih kao što su Zvizdić, američki ambasador”, rekao je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.