Kovačević: Uzrok nesreće bi mogao biti ljudski faktor

Vijesti 23. aug 201812:59 > 13:06
N1

Sudar vozova u Donjoj Jablanici prilikom čega su dvije osobe poginule dogodio se na otvorenom dijelu pruge, a sudarili su se vozovi iz suprotnih smjerova kretanja te uzrok ne treba tražiti primarno u nedostatku infrastrukture.

Kazao je to danas novinarima u Sarajevu vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević pojašnjavajući to činjenicom da je na dijelu pruge od Konjica do Mostara prije desetak godina obavljen kompletan remont, a također vrši se redovna ophodnja i kontrola.

Zbog toga što se radi o sudaru vozova koji su se kretali iz suprotnih smjerova, Kovačević smatra da bi primarno uzrok mogao biti ljudski faktor, ali kao drugi razlog naveo je nedostatak ili zatajenje telekomunikacijsko-relejne opreme ili uređaja, no sve to treba utvrditi istraga.

Kada je u pitanju ulaganje u infrastrukturu, ocijenio je da bi u budućnosti trebalo napraviti akcioni plan pojačane kontrole i to selektivno po dužinama. Napomenuo je da za sve to Evropska unija ima propise koje je BiH ratificirala, ali je pitanje da li se oni ispunjavaju zbog nedostatka sredstava no naglasio je da bi u narednom periodu trebalo obnoviti amortizacijski fond koji je nekada postojao.

“U tom amortizacionom fondu pri resornom ministarstvu bila su sredstva za slučaj hitnih intervencija bilo da se radi o hitnim remontima i popravkama ili nabavci opreme za spašavanje i sredstva iz tog fonda odmah su se mogla aktivirati”, istaknuo je.

Kovačević je dodao da su željeznice kao podsistem transporta u posljednje vrijeme dale doprinos u posljednjih nekoliko godina prevozeći između 10 i 12 miliona tona tereta te bi ovaj sistem trebalo održati i uložiti u infrastrukturu.

Mišljenja je i da je sve to važno ispoštovati i zbog potrebe praćenja politike Evropske unije koja planira da do 2030. godine 30 posto tereta prebaci na željeznice zbog manjih troškova i zagađenja.

Na željezničkoj stanici u Donjoj Jablanici sinoć oko 23 sata dogodila se teška nesreća kada su u sudaru dva voza dvije osobe poginule, a jedna je teško povrijeđena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.