Reakcije na prilog o "bošnjačkoj zelenoj transverzali"

Vijesti 23. aug 201816:51 > 19:17
Screeenshot

Buru reakcija u BiH izazvale su vijesti Prve TV u Srbiji, u kojima je objavljen prilog o tome kako se navodno reazgraničenjem između Srbije i Albanije, želi ispuniti želja Bošnjaka da se ostvari takozvana "zelena transverzala".

Voditeljica: I cjelovito Kosovo, i jug Srbije, i Sandžak. Šta je rešenje pitalice? Pa “Zelena transverzala?”

Dio je ovo priloga središnje informativne emisije Prve TV u Srbiji koji je objavljen sinoć da gdje je prikazan grafički prikaz o tome kako bi se navodno reazgraničenjem između Srbije i Albanije, otvorila mogućnost da se ostvari navodna želja Bošnjaka na Balkanu o ujedinjenu – takozvana “zelena transverzala”.

Kažu, i dvorana Zetra zapravo je skraćenica od Zelena transverzala.

Na reakcije nije trebalo čekati dugo. Pojedini političari tvrde, ništa nije slučajno.

“Zelena transferzala je rječnik, direktno posuđen iz “Miloševićevih medija” krajem 80-ih i početkom 90-ih . Tada je služila da dehumanizira uglavnom bosanske muslimane… Ali nemojte se zavaravati, tri sedmice prije toga, HDZ BiH je upotrijebio iste riječi tri sedmice prije toga, i to da opiše muslimansko stanovništvo od Konjica do Stoca”, kaže Emir Suljagić, Građanski savez.

Spomenuta riječ zelena transferzala proizvela je i brojne reakcije na društvenim mrežama.

Zastupnik u Skupštini Srbije Kenan Hajdarević prilog ocjenjuje sramnim i tendencioznim, dok se neki objavom zapaljene Zetre iz 92. pitaju da li su na ovu transferzalu mislile kolege iz susjedne Srbije.

Istovremeno, Jasmin Mujanović, politički analitičar i doktor filozofije na Univerzitetu York u Torontu, tvrdi – riječ je o potpunoj izmišljotini.

A već danas nove izjave o mogućem razgraničenju, i to ona ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića, koji kaže da između Srbije i Kosova nema granice, pa ne može biti ni demarkacije.

Komentirao je i izjave Milorada Dodika kako je vrijeme da se Srbi u Bosni i Hercegovini razgraniče,

“Želimo najbolje odnose sa Bosnom i Hercegovinom, želimo stabilnost u regionu, to znači da smo očuvanje teritorijalnog integriteta BiH, i ravnopravnost inaroda i entiteta. Svaki mogući dogvor, tri naroda i dva entieta mi ćemo poštovati. Tako da u ovom trenutku ta tema nije na dnevnom redu”, poručuje Dačić.

Za Dodikove izjave član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pak smatra da je u pitanju gruba zlouporaba srpskog pitanja za izbornu kampanju. Naime, u intervjuu za današnje izdanje lista Danas Ivanić podsjeća da je tih Dodikovih riječi bilo i ranije.

“Sjećam se da je svojevremeno rekao da će, u slučaju da Crna Gora dobije nezavisnost, i RS biti nezavisna, pa evo, danas imamo nezavisnu Crnu Goru, a gdje je nezavisna RS?”, pita se Ivanić.

Ivanić još dodaje da velike riječi o razgraničenju mogu dovesti do toga da Srbi unutar BiH izgube i ovo što imaju.

A da je situacija zbog retorike i događaja u regiji zabrinjavajuća, smatraju ovdašnji analitičari.

“Dodikova konfekcija i prijedlog oko granica je malo reći opasan. Ne samo po BiH, jednako je opasan za Srbiju. Ako otvorite pitanje prekrajanja granica, otvarate pitanje Bošnjaka Sandžaka. Ko njima onda može zabraniti da traže prekrajanje granica? i nije stvar samo predizborne kampanje, ovaj put je sve otišlo stepen više”, tvrdi Žarko Papić, analitičar.

I dok traje priča o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, istovremno se otvorila priča i o ponovnom uvođenju služenja vojnog roka u Srbiji. Tamošnji ministar obrane Aleksandar Vulin, taj čin vidi ovako.

“Najbolji način da sačuvate mir je da imate snažnu vojsku i kada pokažete da je čitavo društvo spremno da brani svoju zemlju, mala je verovatnoća da će vas neko napasti”, ističe Vulin.

No, službenih stavova dužnosnika BiH na posljednje izjave koje su stigle iz Srbije, kako o granici, tako i o vojsci i nabavci migova, danas nije bilo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.