U porastu broj tragičnih željezničkih nesreća

Vijesti 23. aug 201817:16 > 19:17
N1

Dok se čekaju službeni podaci o rezultatima istrage koja bi trebala pokazati šta su uzroci željezničke nesreće u Donjoj Jablanici, stručnjaci sa kojima smo razgovorali kažu da je najvjerovatnije riječ o ljudskom faktoru.

Željeznička pruga od Konjica do Mostara u promet je puštena 1966. godine, ali je rekonstruirana unazad deset godina, kažu stručnjaci.

Nesreća koja je uznemirila javnost zbog pogibije dvije osobe najprije se može pripisati ljudskom faktoru, smatra vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević.

“Jer po pojavnom obliku saobraćajne nezgode sudar dva voza na otvorenoj pruzi govori u prilog činjenici da je neko nešto propustio. Drugi razlog bi mogao biti iznenadni kvar na dijelovima komunikacijskog sistema”, kaže Kovačević.

Ni nedavna pogibija petnaestogodišnjaka od strujnog udara u blizini pruge u Čapljni ne može se pripisati Željeznicama Federacije, objašnjava Kovačević.

No, veliki broj nesreća sa smrtnim ishodom događa se na pružnim prijelazima širom zemlje, jer nisu adekvano osigurani.

U sarajevskom naselju Rajlovac nalazi se pružni prelaz koji nije adekvatno osiguran. Nema branika, to jeste rampe. Vozači se moraju uzdati u svoj vid ili sluh, odnosno da li će vidjeti ili čuti da dolazi vlak. I na prometnoj raskrsnici u Ilijašu vozačima je potreban izuzetan oprez, jer je pružni prijelaz bez rampe.

Mještani kažu da su zabrinuti za svoju sigurnost, jer su na ovom pružnom prijelazu nesreće česte.

“Ja mislim da bi se trebalo obezbijediti. Ovdje je bilo puno nesreća. Svako malo neko pogine. Baš je nedavno ženu udrilo”, kaže mještanka Ilijaša.

“Za vrijeme Tite šezdesetih godina ovdje su bili semafori i rampa, sada semafori ne rade”, dodaje mještanin.

“Ovo su nešto malo radili, ali nije to to. Nema ništa bez rampe”, kaže jedan prolaznik.

“Ko nema pažnje taj i gine”, tvrdi jedna mještanka.

Iz Željeznica Federacije BiH danas bez odgovora na naš Upit, ali prema podacima iz 2016. u ovom entitetu bilo je 100 pružnih prijelaza, a aktivno zaštićenih 25.

Iz Željezničke kompanije u Republici Srpskoj uvjeravaju da čine sve da što bolje osiguraju pružne prijelaze.

“Željeznice RS nastoje da osiguranje putnih prelaza podignu na viši nivo što pokazuje i nedavno završeni projekat modernizacije sistema signalizacije i telekomunikacija na dionici Doboj – Banja Luka, gdje je, zahvaljujući novougrađenim signalno – sigurnosnim uređajima, unaprijeđena operabilnost i nivo osiguranja stanica, ukrsnica i putnih prelaza, a kontrola saobraćaja je efikasnija”, navodi se u saopćenju Željeznica RS.

Podaci Željeznica Republike Srpske govore da svake godine nekoliko osoba pogine u željezničkim nesrećama. 2014. poginule su četiri osobe, godinu kasnije dvije, 2016. šest osoba, a lani i ove godine ukupno osam.

Medijski natpisi, zbog, pogibije na pružnim prijelazima nisu rijetki. “Tragična nesreća kod Doboja”, “Pogibija cijele porodice”, “Tragičan povratak sa rođendana”, samo su neki od njih.

Dok se nadležni ne pozabave boljim osiguranjem pružnih prijelaza, vozači i pješaci će, u većini slučajeva, i dalje morati da se uzdaju u vlastita čula sluha i vida, kako bi se uvjerili da će sigurno preći preko pruge.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.