Detalji nesreće koja je šokirala BiH

Vijesti 23. aug 201817:40 > 18:48
N1

Dva radnika Željeznica Federacije BiH poginula su noćas u sudaru dva teretna voza u Donjoj Jablanici. Jedna osoba zadobila je teže tjelesne povrede, dok se jedan radnik spasio skokom iz lokomotive neposredno prije sudara.

Danas je izvučeno tijelo drugog stradalog mašinovođe. Uzrok nesreće još uvijek nije poznat. Danas je počelo i uklanjanje vagona sa željezničke pruge.

Umjesto uobičajenog zvuka vagona, koji svakodnevno prolaze kroz naseljeno mjesto u Donjoj Jablanici, danas vlada tišina. Zaustavljen saobraćaj, sudarene lokomotive, i uznemireni mještani iza kojih je neprospavana noć. Zvuk sudara vozova za njih je bio dramatičan.

“I ja i muž smo istrčali, pošto su nam unuci bili u čaršiji mislio smo da je auto to, i onda je sve izletilo u pidžamama, stvarno strašno”, kaže Nezira Maslo, mještanka Donje Jablanice.

Jedan od očevidaca nakon što je čuo jak udar, odmah je otišao na mjesto nesreće. Izvlačenje stradalog mašinovođe kaže trajalo je satima.

“Odmah sam iskočio iz kuće, čuo sam jaukanje i pozive u pomoć od mašinovođa, jedan je iskočio odmah iz voza i tražio pomoć. Odmah je došlo dosta ljudi, ekipa , spašavali smo jednog, jednog smo izvukli, ostao sam tamo do pola dva dokad je izvlačenje trajalo”, priča Hivzija Tufek, mještanin.

U lokomotivama su se nalazila ukupno četiri uposlenika Željeznica FBIH. Dvojica mašinovođa su smrtno stradala, jedan je teže povrijeđen, smješten je u mostarsku bolnicu te je pri svijesti i van životne opasnosti, dok se četvrti uspio spasiti skokom iz lokomotive prije sudara.

“Dvije osobe su smrtno stradale inicijala Č.J. 1969 i T.F. 1981. PU Konjic zajedno sa Sektorom kriminalističke policije uprave MUP-a HNŽ-a i nadležno tužiteljstvo rade očevid ove nesreće”, saopćio je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK

Uzroci nesreće nisu poznati. Nagađa se kako bi uzrok mogao biti tehnički kvar ili da je voz prošao kroz crveno svjetlo te da je tako došlo do direktnog sudara. No tačan uzrok nesreće bit će poznat nakon vještačenja.

“Završen je uviđaj na licu mjesta, ostale radnje će se poduzimati nakon utvrđivanja uzroka nesreće. Uzrok nesreće će se utvrditi, to će pokazati istraga i nakon vještačenja koja trebamo utvrditi”, izjavila je Sanja Šurković, kantonalna tužiteljica.

U podnevnim satima počelo je uklanjanje lokomotiva i vagona kako bi saobraćaj na ovoj dionici ponovo bio uspostavljen. Povodom nesreće oglasili su se iz Željeznica FBiH. Porodicama nastradalih uposlenika uputili su saučešće, a po okončanju istrage o ovoj tragičnoj nesreći, kako navode upoznat će javnost sa konačnim i relevantnim informacijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.