Ruska ambasada "razočarana" zbog zabrane ulaska Prilepinu

Vijesti 23. aug 201819:31 > 19:33
N1

Ambasada Rusije u BiH izrazila je zabrinutost i duboko razočaranje zbog odluke da se zabrani ulazak piscu Evgeniju (Zaharu) Prilepinu. Ambasada je zatražila objašnjenje od Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Danas je na graničnom prelazu Rača Prilepinu je zabranjen ulaz u Bosnu i Hercegovinu. Ruski pisac je trebao stići u BiH na poziv rukovodstva Narodne biblioteke grada Banjaluka kao počasni gost 53. Kočićevog zbora, odnosno književne večeri u Narodnoj biblioteci u okviru ovog događaja.

Temeljem procjene Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) iz marta ove godine Prilepin je označen kako predstavlja “prijetnju sigurnosti, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

Ruska ambasada je podsjetila kako je ovaj pisac više puta bio u posjeti BiH, između ostalog, prošle godine mu je u Andrićgradu uručena nagrada “Ivo Andrić” za životno djelo..

Ambasada Rusije u BiH izrazila je zabrinutost i duboko razočaranje zbog odluke da se zabrani ulazak piscu, te je zatražila objašnjenje od Ministarstvu vanjskih poslova BiH, stoji u saopštenju ruske ambasade.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.