Admir Čavka za N1: Bošnjaci su često kusur interesima

Vijesti 24. aug 201809:04 > 09:10
N1

Admir Čavka, potpredsjednik SBB-a i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske za N1 je kazao da se Bošnjaci u RS-u ne trebaju petljati u izbor člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

“Zbog Ustava, Bošnjaci ne mogu da biraju bošnjačkog člana Predsjedništva, samo srpskog. Bošnjaci su na prošlim izborima podržali Ivanića, koji je pobijedio zbog tih glasova. Ne trebaju tu Bošnjaci da se petljaju, mislim da ne trebamo birati srpskog člana Predsjedništva. Ustav treba mijenjati. Ima presuda Pilav, nikad se nije implementirala. Ali se presuda Ljubić implementira. Nekome to odgovara, nekome ne. Bošnjaci su često kusur interesima, presuda Pilav je to dokazala”, poručio je Čavka u Novom danu na N1.

Čavka je kazao da “ako Dodik bude član Predsjedništva – doživjet će transformaciju i prihvatit će Sarajevo”.

Što se tiče kandidature Fahrudina Radončića, Čavka je kazao da BiH nakon Alije Izetbegovića nije imala državnika.

“Fahrudin Radončić je jedini državnik na sceni kod Bošnjaka. Zaslužuje da vodi narod ka EU integracijama i NATO-u. Mislim da je tu budućnost. Ima viziju, pomaže povrtnicima, gleda drugačije na BiH. Uvijek je fokus na ekonomiji, zapošljavanju. Nema povratka unazad”, izjavio je za N1.

Što se tiče odbacivanja Izvještaja o Srebrenici iz 2004. godine – Čavka je kazao da se tu radi o jeftinom populizmu koji se konzumira svake godine pred izbore.

“Iste teme pred svake izbore. 2016. smo imali referendum o sudu i tužilaštvu, drugi referendumi, priče koje niko ne pamti. Prije izbora se bavimo Srebrenicom, to je tragično. Imao sam potrebu pred Vladom RS i predsjednikom da kažem da se u Srebrenici desio genocid, znamo ko ga je počinio, ali sam istakao da ne postoji kolektivna odgovornost naroda niti genocidan narod”, kazao je Čavka.

On je ocijenio da BiH ostaje zarobljena u temama koje su klasični populizam.

Na realne probleme Republike Srpske – prema njegovom mišljenju niko ne obraća pažnju. On je kazao kako je ove godine u tom entitetu upisano 9.000 prvačića, što je “statistička greška”.

“U Čajniču rođeno četvero djece, šest upisano uprvi razred. Ambasade su pune mladih koji idu iz države. Tu se vidi. Ja sam državljanin Danske, vratio sam se u Banjaluku, najljepši grad na svijetu. Treba mijenjati pristup politici, biti uz narod, s narodom, a ne pisati samo saopštenja”, rekao je.

Poručio je da treba narod obilaziti, a ne voditi virtuelne ratove, budući da se i broj povratnika u BiH prepolovio, a povratnici, prema njegovim riječima, ponovo odlaze.

“O tome ne pričamo. Pričamo o torovima, granicama, referendumima”, kazao je Čavka.

Istaknuo je i to da BiH nije dovoljno povezana sa dijasporom, te da su ključna pitanja države radna mjesta i ekonomija.

“To je fokus kojim moramo da se bavimo. Politika freze i plastenika – moram da mijenjamo taj pristup”, poručio je Čavka za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.