Radnik GIKIL-a: Duša me boli, dođe mi da zaplačem

Vijesti 24. aug 201816:05 > 18:02
N1

Sindikalna organizacija GIKIL-a izrazila je  spremnost da se uz podršku uposlenih, kompanija bori za kontinuiran i siguran rad uposlenih, a u isto vrijeme i za zdraviju radnu sredinu koja jeste potreba radnika i građana opštine Lukavac. Obustava rada za mnoge znači probleme u izdržavanju porodica.

Od hiljadu radnika koji bi mogli ostati bez posla je i Avdo Mosorović. Trideset osam godina porodicu prehranjuje radom u Koksari. Radni staž želi okončati u GIKIL-u i nada se da neće dočekati ključ u bravu.

“Ja imam još godinu i po do penzije. Duša me boli za ovom Koksarom. Dođe mi da zaplačem. Ova fabrika mora raditi”, kaže Avdo Mosorović, radnik GIKIL-a.

Nekadašnja državna kompanija danas je 50 posto u u privatnom vlasništvu, Upravljačka prava su na sudu, ulaganja ničija. Radnici traže konkretne investicije.

“Uloženo je malo na mojoj fabrici butan, prešlo se na benzol butan, to je malo veće ulaganje. Ostalo je sve krpaža. Krpi, krpi, krpi. Što je napravila stara Jugoslavija, krpi se. Ovdje bez konkretnih ulaganja, nema ništa”, tvrdi Adnan Tufekčić, radnik Koksare.

“Mislim da su ovdje zatajile institucije, poluge države. Od pravosuđa, politika prije svega jer ovdje se još uvijek na jefitnim političkim poenima grade političke karijere, što je žalosno”, ističe Mirsad Imamović iz sindikata GIKIL-a.

U upravi GIKIL-a u planu imaju realizaciju 45 projekata za investiranje i zaštitu okoliša. Prijedlog je upućen kantonalnoj vladi.

Ekološka udruženja ipak skeptična prema najnovijim obećanjima.

“Sve do tada, mislim da ćemo biti varani, da će indijski partner koji nema većinu, ali odlučuje o svemu, da će nas izigravati i trovati i da će jednog dana pokupit se i otići, bez ikakvih naknada i sankcija. Bojim se da će biti tako”, kategoričan je Nisad Omerović iz Foruma za zaštitu okoliša Lukavac

Iz Vlade TK poručuju da će u najgorem slučaju pokušati na adekvatan način zbrinuti radnike.

Uprava firme ističe da će naredne sedmice održati sastanak sa resornim federalnim minsitarstvom kako bi se pronašli načini da se prevaziđe ova situacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.