Čudo iz Kaknja: Šest mladih dobilo posao preko noći

Vijesti 24. aug 201817:57 > 18:55
N1

Lokalna zajednica već godinama se razvija ka pozitivnom. Devet tisuća osoba je zaposleno, prosječna plaća u Kaknju u prošloj godini iznosila je 1.022 marke. A pozitivne priče mogu se naći gotovo na svakom koraku.

U moru priča o odlascima mladih iz BiH trbuhom za kruhom – u krugu kakanjskog Doma zdravlja ovih dana piše se neka sasvim drugačija priča. Glavni akteri ove priče su šest mladih liječnika koji su primjer da je i doslovice čudo u BiH ipak moguće. Čudo koje su na svojoj koži osjetili Irnis Bišćo i još pet njegovih kolegica. Čudo koje se zove: dobiti posao preko noći.

“Diplomirao sam sa 17., državni položio 24., a 25. sjeo u ordinaciju. To je nešto na što nismo navikli, vjerujte nisam imao vremena da se prijavim na biro. To je fantastično”, istakao je Bišćo.

Upravo što su dobili priliku života, što su zaposlenje dobili bez dana čekanja, ove ljude za razliku od većine svojih vršnjaka jedna stvar čini specifičnim. A to je da svoje živote žele nastaviti i profesionalno se razvijati baš ovdje, bez pomisli da odu izvan svog rodnog grada, izvan granica BiH.

“Nadam da će sve ići kako je bilo na početku. Vidim prosperitet i mislim da mi kao pojedinci možemo napraviti nešto ovdje, za lokalnu, ali i širu lokalnu zajednicu”, kazao je Bišćo.

Uspješnih početaka ovdje ne manjka. Iz svjetskih okvira u mali Kakanj vratio se i IT stručnjak Alem Zekić. Zajedno sa svojim prijateljem, uz financijski poticaj lokalne zajednice prije tri godine odlučio se na pokretanje biznisa, i to uspješno. Zekić je direktor kompanije “Sinergy Soft”.

“Najbitnije je da čovjek radi gdje voli i radi što voli. Ovo je pozitivna priča. Zapošljavamo četiri osobe i nadamo se da ćemo imati još zaposlenika”, ukazao je Zekić.

Da se može uspjeti u maloj sredini pokazuje i primjer 38-ogodišnjeg glumca Mirze Mušije. Nakon završene akademije u Sarajevu, za posao na daskama koje život znače odlučio se za one s više prašine, a manje sjaja.

“Nakon osam godina rada, kada vidite obrise konture i vizije koja je zamišljena, onda sam jako sretan. Ovako znamo da smo radeći na ovom projektu, sami sebe gradili i razvijali”, ispričao je Mušija.

Kakanj se već godinama razvija ka pozitivnom. Devet tisuća osoba je zaposleno. Prosječna plaća u prošloj godini iznosila je 1.022 marke. No, prvi čovjek općine ističe da kao i svugdje problema ima. Jedan od njih je da još šest tisuća osoba traži posao.

“Teško je kazati da je u BiH super, da smo zadovoljni. Imamo jako mnogo problema, ali imamo dobre trendove”, naglasio je Nermin Mandra, načelnik Kaknja.

Dobri trendovi, brojke i potezi danas, obećavaju i sutra – da osim sadašnjosti ovdje postoji i budućnosti. Budućnost koja će se i za djecu, ukoliko i kada dođe vrijeme za to, ovdje pretovriti u pravo malo životno čudo. Čudo s početka ove priče.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.