Zukan Helez odgovorio na zahtjeve demobilisanih boraca

N1

Sjednice oba Doma Parlamenta Federacije sa samo jednom tačkom dnevnog reda - amandmanima boraca. U protivnom najavljuju protest za 5. septembar.

“Mi ćemo se potruditi od petog devetog da im zagorčamo život. Ide Izborna kampanja. Možemo i mi njima zagorčati život kako su i oni nama. Neće biti izbora. Neće ih biti”, poručio je Nazil Velić, demobilisani borac.

Optužuju i vlast i opoziciju da ih je prevarila. Ranije je na Zakon o pravima demobilisanih boraca upućeno 38 amandmana. Veći dio njih je usvojen. Među njima i oni Zukana Heleza iz SDP-a za koga tvrde da im je obećao da će ih povući.

“U korist nas, ako nam se to ne bude svidjelo. Mi to imamo, i snimke i razgovor sa njim. On je to obećao, ako naši amandmani budu bolji, to jeste, ako njegovi ne odgovaraju da će on povući. Nije se javno oglasio ni dan danas, nego radi kampanje javno protiv nas”, rekao je Mirsad Sijarčić, bivši borac.

Helez danas kaže, amandmani su usvojeni nemoguće ih je povući, te demantuje da je postojao takav dogovor sa borcima.

“Moji amandmani su jednoglasno usvojeni. Sve i jedan zastupnik je za sve i jedan moj amandman glasao. To više nisu moji amandmani, niti ja mogu to poslovnički povući. Taj što vam je rekao ili je plaćenik SDA ili nema veze ni sa politikom niti sa amandmanima”, rekao je SDP-ov poslanik u Parlamentu FBiH.

Bivši borci optužuju i rukovodstvo Federalnog Parlamenta, no odgovor na optužbe nismo danas dobili. Ranije im je Jasenko Tufekčić, predsjednik komisije za usklađivanje teksta zakona obećao da će njihovi zahtjevi biti ispunjeni do 1. septembra. Danas ni on nije bio dostupan na telefon.

“Demobilisani borci poručuju da će kamp rasformirati kada njihovi zahtjevi budu ispunjeni, a sve bude potvrđeno u Službenom glasniku BiH”, kazao je Tufekčić.

A u kampu su već godinu i po. Improvizovani WC, dušeci, improvizovane kuhinje, naselje u Alipašinoj ulici, u samom centru grada. Kažu park će srediti kada im se ispune uslovi.

Bivši borci poručuju bit će srećniji da umjesto da protestuju uređuju park.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.