Vatrogasac koji je gasio Vijećnicu: Išli smo srcem…

Vijesti 25. aug 201819:22 > 21:37
N1

Bio je to najtužniji dan u povijesti Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Preko 90 posto knjiškog fonda snage Vojske Republike Srpske pretvorile su u pepeo i dim. Bio je to dan uništenja.

“Danas nismo ponosni što opet moramo govoriti o ovome događaju, ali treba se sjećati i gledati u budućnost. Također, nismo ponosni jer nam se nije riješio pravni i finansijski status, a nije riješeno ni pitanje trajnijeg smještaja za ovu meritornu instituciju”, poručio je Ismet Ovčina, direktor Nacionalne Univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine.

Danas, poput zemlje u kojoj se nalazi, prkosna i ponosna. Svojom jedinstvenošću privlači poglede svakog ko joj se nađe u blizini. Sjećanje na nju i na vrijeme kada je gorjela ne blijedi ni sarajevskom hrabrom vatrogascu koji je žar plamena – zajedno sa hrabrim drugovima – pokušavao ugasiti.

“Vijećnica je bila još jedan od požara. Lično ja i moje kolege znali smo da će to biti katastrofa. U ono doba nismo mogli da priđemo i radimo po vatrogasnoj taktici, nego smo se dovijali”, prisjetio se Kemal Cacan, sarajevski vatrogasac.

Ipak, 26 godina kasnije kako vanjština, tako i njezina unutrašnjost – odišu duhom i kulturum umjetnosti i povezivanja, duhom Sarajeva. Ona svjedoči isprepletenosti tradicija i kultura. Onom nekadašnjem, starom izgledu Vijećnice doprinijele su i brojne stvari koje su iz nje, unatoč svemu, spašene i sačuvane.

“Nismo gledali na svoju bezbjednost, nego smo išli srcem. To je bilo vrijeme kada se baš išlo srcem”, ispričao je Cacan.

Iako je sve u njoj novo, Vijećnica i danas naprosto odiše periodom u kojem je prvobitno i napravljena. U njoj se sada čuvaju knjige i rukopisi od iznimne vrijednosti i rariteti, za koje su napravljene prostorije sa posebnom temperaturom i vlažnosti za njihovo što bolje očuvanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.