Direktor GIKIL-a na slobodi, izrečene mu mjere zabrane

Vijesti 26. aug 201814:47 > 14:56
Sodalive.ba

Generalni direktor Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) Debasish Ganguly pušten je danas da se brani sa slobode, te su mu izrečene mjere zabrane. On je uhapšen u Lukavcu prije dva dana po nalogu Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Kako je za N1 potvrdio Gangulyjev advokat Rifat Konjić, njegovom klijentu su izrečene mjere zabrane napuštanja BiH, privremeno su mu oduzete putne isprave i jednom sedmično se mora javiti u Policijsku stanicu Lukavac. On je dodao da će generalni direktor Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL) u ponedjeljak biti na poslu.

Federalni inspektori su zbog eskalacije situacije po okoliš u rijeci Spreči, izazvanom nesavjesnim poslovanjem operatora “GIKIL” d.o.o. Lukavac u prethodnom periodu poduzimali neophodne aktivnosti na sprečavanju nastanka većih šteta za okoliš te u zadnjem obavljenom timskom inspekcijskom nadzoru zapisnikom konstatovali da operator obavlja svoju djelatnost bez okolinske dozvole, što je bio preduvjet da se operatoru izrekne mjera obustave rada.

Rješenje o obustavi rada doneseno je na temelju Zakona o zaštiti okoliša, Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti zraka, te Zakona o inspekcijama Federacije BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.