Duraković: Jedna stvar koju Bošnjaci moraju shvatiti

Vijesti 27. aug 201808:58 > 09:04
N1

Ideja o "bošnjačkoj zelenoj transverzali" živi decenijama. To je jedna konstrukcija, politička besmislica koja se ovdje montira kako bi se unosio nemir, ocijenio je za N1 akademik Esad Duraković.

Kako danas živi BiH?

Ne znam može li se reći da ona živi, oprostite na teškim riječima, ona životari, mrcvare je sa svih strana. Mrcvare je susjedi, mrcvari je međunarodna zajednica svojom neodlučnošću i onda se to prenosi u vidu psihoze na sve ljude. Muku mučimo preživljavajući svu ovu neizvjesnost.

Ko više mrcvari BiH – oni iznutra ili oni iz vana?

Pravi problem su oni izvan BiH. Ovdje imamo dvije ključne stvari. Prva – ta međunarodna zajednica je konstruisala ovakvu današnju BiH u Daytonu tako da ona ne može funkcionalno da živi. Mi smo u zamrznutom stanju rata i onda govore da će podržati sve što se mi između sebe dogovorimo, a napravili su da se ne možemo dogovoriti.

Druga ključna stvar je da se ni Srbija ni Hrvatska nisu odrekle BiH kao svoga plijena. Kada bi ta dehumanizirana i birokratska međunarodna zajednica izvršila pritisak na Srbiju i Hrvatsku ovi unutrašnji izvođači radova bi u roku od mjesec, dva odlutali u povijest i BiH bi mogla prodisati punim plućima.

Često se spominje kako su Srbija i Hrvatska garanti Dejtonskog sporazuma, one su u svakom slučaju potpisnice, a garanti su drugi međunarodni faktori, zemlje. Srbija i Hrvatska su i dalje intenzivno i vrlo negativno umješane u stvari u BiH, i to je naš osnovni problem.

Valja pretpostaviti da ta umješanost političkog establišmenta Srbije i Hrvatske se ne bi moglo dešavati bez određene podrške pojedinih svjetskih sila. Pazite, Hrvatska je članica Evropske unije i zbog toga bi morala poštivati granice i suverenitet BiH, a EU bi morala da reaguje kada Hrvatska to ne radi.

Buru reakcija u BiH izazvale su vijesti Prve TV u Srbiji u kojima je objavljen prilog o tome kako se navodno reazgraničenjem između Srbije i Albanije želi ispuniti želja Bošnjaka da se ostvari “zelena transverzala”?

Tu emisiju nisam gledao, ali mi je ideja poznat. Živi decenijama. To je jedna konstrukcija. Moguće da ona postoji u glavama nekih Bošnjaka, ali mislim da je ova ideja izuzetno nerealna. To su političke besmislice koje se ovdje montiraju da se unesu nemiri. Bošnjaci moraju shvatit jednu stvar – njima nema opstanka bez cjelovitog okvira BiH kao takve. Bošnjaci također moraju shvati da BiH mogu sačuvati isključivo u saradnji sa svim patriotima iz drugih narod. Uslov opstanka Bošnjaka je kosmopolitizam. To je njihova nužda, takvi su bili do sad, ali je taj kosmopolitizam napadnut.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.