Sastanak Crnadka i Netanyahua u Jerusalimu

Vijesti 27. aug 201813:00 > 13:02
MVP BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak boravi u službenoj posjeti Državi Izrael, na poziv predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Izraela Benjamina Netanyahua.

Službena posjeta ministra Crnatka Izraelu potvrda je dobre dosadašnje saradnje BiH i Izraela, kao i želje obje strane za njenim nastavkom u budućnosti.

Tokom razgovora, premijer Netanyahu upoznao je ministra Crnatka sa najznačajnijim dostignućima Izraela u oblasti poljoprivrede, cyber sigurnosti, zdravstva, informacionih tehnologija, te je uputio poziv za unaprjeđenje saradnje u navedenim oblastima, odnosno za priključivanje BiH savremenim razvojnim tokovima, u kojima Izrael ima sve zapaženiju ulogu.

Crnadak i Netanyahu su tokom sastanka razgovarali i o sigurnosnim pitanjima, borbi protiv terorizma i ISIL-a, te o pitanju stranih boraca.

Zajednički je konstatovano da slučaj Predstavništva Republike Srpske u Izraelu, na koje je bilo značajnih primjedbi od strane Ministarstva vanjskih poslova Izraela, neće pokvariti odličan odnos sa Izraelom i izrazili spremnost da se narednom periodu bude nastavljeno jačanje dijaloga i saradnje Izraela sa entitetom Republikom Srpskom i BiH.

Na kraju posjete, ministar Crnadak je premijeru Netanyahuu uručio knjigu nobelovca Ive Andrića “Na Drini ćuprija” na engleskom jeziku.

Crnadak će 29. augusta 2018., kao član delegacije Predsjedništva BiH, boraviti u službenoj posjeti Državi Palestini, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.