Veliki uspjeh ortopeda Opšte bolnice Abdulah Nakaš

Vijesti 27. aug 201814:32 > 14:40
N1

Nedavno je u Opštoj bolnici "Abdulah Nakaš" izvršena artoskopija - operativni zahvat kojim je izvršena stabilizacija donjeg dijela stopala. To je uspjeh ljekarskog tima u kojem su bili Semin Bećirbegović i Hasan Tanović. Operativni zahvat je okarakterisan kao značajan uspjeh ljekara ove bolnice. Bećirbegović i Tanović su objasnili o čemu je riječ.

“To je proces koji traje 35 godina. Najrazvijeniji centar za ove vrste operativnih zahvata u bivšoj Jugoslaviji je bila Banjaluka na čelu s Nebojšom Popovićem. Te vrste zahvata su prvenstveno rađeni na sportašima”, kazao je Bećirbegović.

Podsjetio je da je u toku rata nastala stagnacija u pogledu razvoja ove vrste operativnih zahvata. Istakao je da je namjera da se u skorijoj budućnosti vrši i stabilizacija kuka.

Bećirbegović je za N1 ukazao da u cijeloj BiH postoji 80 do 90 ortopeda na tri miliona stanovnika, dok je u Austriji taj omjer 1.700 ortopeda na osam miliona stanovnika, što je ocijenio kao nedostatkom. Zbog toga su bh. ortopedi primorani da rade mnogo više i neko mora obratiti pažnju na to, rekao je i dodao sljedeće:

“Preko Udruženja ortopeda BiH mi komuniciramo sa ortopedima iz cijelog svijeta”, rekao je je.

Tanović je izrazio zadovoljstvo što se uprkos mnoštvu negativnosti, može govoriti o pozitivnim stvarima u bh. zdravstvu. Ukazao je da zasluge za ovaj uspjeh pripadaju kolektivu Opšte bolnice Abdulah Nakaš.

“Imali smo dovoljno uakmica, sportkim rječnikom rečeno, da uradimo ovaj zahvat kako bismo smanjili rizik. Do sada su se ove operativni zahvati radili otvorenim zahvatima. Prednost ove metoda je da smo uz omoć artoskopa imali vizualizaciju cijelog procesa. Tako da smo uradili složeni zahvat koji je ranije trjao nekoliko sata”, objasnio je Tanović za N1.

Naglasio je da zahvaljujući ovakvoj vrsti oeprativnog zahvata kraće traje oporavak pacijenta.

Značaj Udruženja ortopeda je istakao i Tanović rekavši da su oni integrativni faktor u zemlji uprkos mnogim dezintegrativnim faktorima.

Smatra da je potrebno mlade ljude potrebno motivisati da studiraju medicinu i specijaliziraju medicinu. Podsjetio je da su nedavno tri mlada čovjeka specijalizirala ortopediju, što je itekako dobrodošlo u zemlji kao što je BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.