Borci: Ako ne bude sjednice do 5. septembra, slijedi protest

Vijesti 27. aug 201815:21 > 15:27
N1

Nezadovoljni demobilisani borci su danas u Sarajevu predali zahtjeva za sazivanje sjednica oba doma Parlamenta FBiH. Njihov rok za sazivanje sjednice je 5. septembar. Ako se to ne desi, slijede protesti, upozorili su borci, javlja Boris Brezo, reporter N1.

Borce je primio Izmir Hadžiavdić, generalni sekretar Parlamenta FBiH. On nije mogao precizirati kada sjednice mogu biti održane. Ukazao je da postoji mogućnost da Zakon o pravima demobilisanih boraca i njihovih porodica ponovo razmatra Predstavnički dom Parlamenta FBiH ili da premijer FBiH fomira komisiju koja bi se bavila tekstom Zakona.

“Druga mogućnost koja postoji je predviđena Ustavom FBiH – ukoliko bi Predstavnički dom odugovlačio s usvajanjem Zakona, onda premijer FBiH ima ovlaštenja da formira zajedničku Komisiju, koja se ne bi bavila usaglašavanjem teksta Zakona, koju bi činilo po pet članova iz oba doma Parlamenta. Ona bi pripremila tekst Zakona koji bi bio prihvatljiv za oba doma”, objasnio je Hadžiavdić.

Borci su dali rok da se sjednica oda doma Parlamenta FBiH održi do 5. septembra, a ako se to ne desi, naglasili su da će organizovati proteste.

“Dobili smo informaciju da se Komisija koju je zakazao Jasenko Tufekčić (predsjednik Komisije za usaglašavanje teksta Zakona i dopredsjednik Doma naroda Parlamenta FBiH) nije trebala desiti. Sve je na Parlamentu. Svjesni smo da je ovo predizborna kampanja – da su oni nas zavlačili i kupovali vrijeme. Neka gospoda izvoli i ovo rješi”, istakao je Amel Pervan, demobilisani borac.

U toku je kolektivni godišnji odmor u Parlamentu FBiH do 3. septembra, nakon čega bi se zastupnici i delegati trebali vratiti u parlamentarne klupe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.