Ahmetović predlaže Zakon o korištenju jezika

Vijesti 27. aug 201815:45 > 15:48
N1

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavičkom domu Parlamenta BiH, namjerava na narednoj sjednici ove zakonodavne institucije predložiti usvajanje Zakona o korištenju jezika. Cilj je da bosanski, srpski i hrvatski jezik imaju isti status u cijeloj BiH, navedeno je u saopštenju Ahmetovića.

“Pripremam inicijativu prema kojoj će se sva tri jezika, bosanski, srpski i hrvatski izučavati u osnovnim školama i imati isti status u svim javnim institucijama i javnoj upotrebi. Time bi se izjednačila sva tri jezika na cijelom prostoru BiH. Ovo ovako što se radi, kako institucije u kantonalnim, entitetskim i državnom parlamentu, koriste, odnosno ne koriste ovaj jezik i pokušavaju da ga identifikuju samo sa Bošnjacima, je kompletno negiranje države Bosne i Hercegovine i zacementirana podjela na tri naroda”. naglasio je Ahmetović.

Mišljenja je da bi ova inicijativa doprinijela jednakoj zastupljenosti ova tri jezika na prostoru cijele BiH.

“Prošlih godina bilo smo svjedoci i diplomatskih skandala zbog upotrebe Bosanskog jezika, koji se uvijek reflektirao i na unutrašnje podjele u BiH. Ako Makedonija može uvesti albanski jezik, ne vidim razlog da ga ne uvedemo mi u BiH, jer nisam primjetio do sada da neko nekoga ne razumije. Ovo je političko pitanje, oko kojeg svi beru jeftine političke poene, ali nažalost, i podstiču podjele u BiH. Vjerujem da bi se na ovo pitanje konačno trebala stavi tačka, a ne da ostaje kamen spoticanja i narednim generacijama”, zaključio je Ahmetović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.